Društvo

Kузмановић отворио скуп ''Информационе технологије за е-образовање''

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је данас у Бањој Луци да РС има разумијевања, средстава и стручних људи да информационе технологије и електронско образовање прихвати као нову димензију образовног система.


Кузмановић, који је и предсједник Академије наука и умјетности РС, данас је отварајући дводневни научно-стручни скуп "Информационе технологије за е-образовање" на Паневропском универзитету "Аперион" у Бањој Луци, рекао је се данашњи рад у образовним установама не може замислити без инфомационе технологије.

"Ми смо препознали да ова тема, која се односи на телекомуникациона средства и образовање на даљину, представља нови начин уласка у свијет образовања", рекао је Кузмановић новинарима у Бањој Луци.

Он је нагласио да образовни систем представља кичму сваког друштва, те да од тога колико се оспособљавају млади, зависи и напредак цјелокупног друштва.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је данас да образовном систему у РС у цјелини треба много више информатичких знања и капацитета, "посебно ако се узме у обзир да данас писменост подразумјева информатичку писменост".

"Као што смо послије Другог свјетског рата имали курсеве за описмењавање, тако је данас неопходно елементарно информатички описменити људе и омогућити им да раде у једном информатичком простору", рекао је Касиповић.

Он је подсјетио да ресорно министарство ради на увођењу електронског дневника у школама, да се припрема за видео конференције, ради на информатичком описмењавању запослених у образовању, те да тежи "учењу на даљину", као новој могућности образовног процеса.

Предсједник Организационог одбора научно-стручног скупа "Информационе технологије за е-образовање" Зоран Аврамовић рекао је да је овај скуп први овакве врсте на просторима БиХ.

"Неминовност примјене информационих технологија у образовању је тек пред нама и она долази као надопуна класичном начину образовања", рекао је Аврамовић.

У оквиру дводневног научно-стручног скупа "Информационе технологије за е-образовање" у Бањој Луци ће бити одржан и семинар под називом "Унапређење наставе у образовним установама уз помоћ информационо-комуникационих технологија".

У раду научно-стручног скупа, чији је организатор Паневропски универзитет "Апеирон", а покровитељи Академија наука и умјетности РС и Министарство просвјете и културе РС учествује око 100 стручњака из ове области из Канаде, Шпаније, Португала, Ирске, Аустрије, Русије, Србије и БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog