Društvo

Мишићева разговарала са начелником у Прњавору

ПРЊАВОР - У радној посјети општини Прњавор данас је боравила предсједник Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, која је са начелником општине Прњавор Дарком Томашем разговарала о стању у привреди ове локалне заједнице.


"Данас смо размијенили податке о броју запослених, односно броју оних који чекају посао и о посљедицама економске кризе и њеној рефлексији на општину Прњавор. Забрињавајући је податак да је од почетка ове године око 400 радника остало без посла и то првенствено у прерађивачкој индустрији и грађевинарству", рекла је Мишићева.

Од важнијих проблема она је издвојила и препреке у синдикалном организовању радника, посебно у приватним предузећима, гдје овакав вид радничког удруживања наилази на неодобравање од стране послодаваца.

Карактеристична чињеница за општину Прњавор је бројно запошљавање радника ван граница Српске. Ова категорија становништва представља важну карику која на неки начин ублажава социјалне тензије, јер из иностранства пристижу значајна новчана средства, односно финансијска помоћ породицама.

Према званичним подацима, тренутно се на привременом боравку у иностранству налази око 10 хиљада становника Прњавора.

Начелник Томаш изнио је податак према коме је на подручју ове општине са 30. септембром ове године запослено 6 546 радника, што је у односу на исти период прошле године смањење од око пет одсто. Томаш је, ипак, изразио задовољство јер је овај проценат испод републичког нивоа, према коме се стопа незапослености креће од осам до девет одсто.

Према евиденцији Фонда ПИО, у Прњавору у 74 регистроване друштвене организације запослено је 1 350 радника, у 42 субјекта која су регистрована као акционарска друштва је 1 248 радника, у 447 друштава са ограниченом одговорношћу и приватна предузећа запослење је нашло 1 966 радника, док је у 1494 субјекта која обављају самосталне дјелатности, у радном односу 1982 лица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog