Nauka

Бања Лука: Научни скуп ''Милутин Миланковић у свом и нашем времену''

БАЊА ЛУКА - Академија наука и умјетности Републике Српске (АНУРС), под покровитељством Министарства науке и технологије РС, организује у Бањoj Луци поводом 130 година од рођења српског научника свјетског гласа Милутина Миланковића, научни скуп под називом "Милутин Миланковић у свом и нашем времену".


"Поводом обиљежавања овог јубилеја вечерас ће премијерно бити приказан играно-документациони дугометражни филм `Милутин Миланковић путник кроз васиону и векове` редитеља Драгана Ерчића", рекао је академик Драгољуб Мирјанић на конференцији за новинаре у Бањoj Луци.

Он је најавио да ће научни скуп о Миланковићу сутра, у 9.00 часова свечано отворити предсједник РС Рајко Кузмановић, који је и предсједник АНУ РС.

Мирјанић је додао да ће на научном скупу о Милутину Миланковићу бити представљено 16 реферата познатих научника из САД, Италије, Србије и РС, који ће бити сабрани у зборник радова по завршетку скупа.

Члан Комисије за климатске промјене БиХ Небојша Куштриновић сматра да ће овај научни скуп умногоме допринијети "уношењу много више свјетла" у огромни научни допринос Милутина Миланковића свјетској научној мисли и пракси у бројним областима, због чега је и једној планети дато име великог српског учењака.

"Миланковићев научни допринос је толико велик да ће и овај први научни скуп сигурно бити мален да каже шта је овај велики српски научник у свом животу урадио за свијет", рекао је Куштриновић најављујући научни скуп.

Говорећи о Миланковићу, он је подсјетио на једно од његових најзначајнијих заслуга "Канон осунчавања Земље" и његову примјену на проблем ледених доба, као и на нумеричка објашњења актуелних глобалних климатских промјена на земаљској кугли.

Куштриновић је истакао да је Миланковићев научни опус "толико широк да га је тешко и набројати - од грађевинарства, преко математике и физике, астрономије, климатологије и метеорологије, па чак и шумарства и других области".

Он је нагласио да је и Миланковићев календар у свијету признат као један од најсавршенијих календара који и данас НАСА користи у планирању својих летова и других активности у свемиру.

Куштриновић, који је члан организационог одбора научног скупа, најавио је да ће, у сарадњи са Министарством просвјете РС и Педагошким заводом РС, Удружење "Милутин Миланковић" из Београда, које је штампало књигу о овом српском научнику свјетског гласа, подијелити свим школама у РС примјерке књиге, као и да ће бити одржани пригодни школски часови и семинари и матурске теме и дипломски радови о Миланковићу и његовом дјелу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog