Nauka

Вјетрењача Мирослава Тешића кандидат за свјетску Иновацију године

БАЊА ЛУКА - Иновација Мирослава Тешића и предузећа "Турбина ИПД" из Котор Вароши - вертикална вјетротурбина ушла је међу 13 финалиста за свјетску енергетску награду у категорији Иновација године из обновљивих извора енергије која ће бити додијељена 3. децембра на Вол стриту у Њујорку.


Тешић је изјавио да је велика част свакој компанији да буде номинована за овакву награду, истакавши да побједа не доноси никакву директну финансијску награду, већ огромне индиректне предности и комуникацију са инвеститорима.

Он је на конференцији за новинаре у Бањoj Луци рекао да је за одлазак у Њујорк потребно око 70.000 КМ и додао да очекује да ће Влада Републике Српске подржати њихов одлазак.

Говорећи о иновацији, Тешић је објаснио да је ријеч о новом принципу рада вјетротурбине или вјетрењаче, која се од класичних вјетрењача разликује по томе што има вертикалну осу и усмјеривач који врши преусмјеравање протока вјетра.

"Може се примјењивати у урбаним зонама, на телекомуникационим стубовима, не ствара никакву буку ни звукове, безбједна је за људе и птице, а коефицијент ефикасности је повољнији од досадашњих технологија", појаснио је Тешић и додао да је вјетротурбина тестирана на планини Влашић у екстремним временским условима.

Он каже да овакав пројекат има много предности у односу на постојеће технологије, а једна од њих је и четири пута дужи рок трајања, као и да за кориштење технологије вјетротурбине постоје идејни пројекти за производњу великих мегаватских турбина, али да предузеће сада није у могућности да реализује такав пројекат.

"Наша вјетротурбина једина је на свијету која не ствара вибрације, а може да се интегрише на телекомуникационе стубове. Већ смо потписали уговор са Телекомом Словеније за инсталацију првих пилот пројеката, па зашто не би и са Телекомом Српске", појаснио је Тешић.

Иноватор Тешић је навео да је ово предузеће у иницијалним преговорима за домаће тржиште и најавио и могућност отварања нових радних мјеста, јер, како је истакао, предузеће има контакте и потенцијалне улагаче из иностранства.

Према његовим ријечима, енергетски потенцијали вјетра у Републици Српској нису довољно испитани, иако Српска има велики број планина и врхова на којима је могуће искористити вјетар као произвођача енергије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog