Društvo

75. годишњица смрти краља Александра Првог Карађорђевића

БРОГРАД - Годишњица трагичне смрти краља Александра Првог Карађорђевића, који је убијен прије 75 година у Марсељу приликом званичне посјете Француској, обиљжена је јуче у краљевском маузолеју на Опленцу.


На гроб убијеног краља у цркви Светог Ђорђа вијенац је положио предсједник Србије Борис Тадић. Церемонији су присуствовали чланови дипломатског и војнодипломатског кора у Србији и чланови породице Карађорђевић, које је предводио принц Александар.

Свету архијерејску литургију са парастосом служио је владика шумадијски Јован, уз саслужење епископа аљаског Николаја, захумско-херцеговачког Григорија и свештенства опленачког намјесништва.

По окончању ове церемоније у кући краља Петра на Опленцу отворена је изложба „Државнички и ратнички пут краља Александра Другог".

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који се налази у радној посјети Француској, јуче је у Марсељу положио вијенац на спомен-обиљежје краљу Александру Карађорђевићу и француском министру спољних послова Лују Бартуу који је погинуо приликом атентата на краља.

Поред Јеремића, вијенце су положили и амбасадор Србије у Паризу Душан Батаковић, принц Александар Карађорђевић, његов син Филип, префект француског региона Прованса - Алпи - Азурна обала Мишел Сапен, представници града Марсеља и Удружења француско-српских бораца „Петар Први".

Краљ Александар је рођен на Цетињу 1888. године, као друго дијете књегиње Зорке и краља Петра Првог Карађорђевића. Након абдикације старијег брата Ђорђа 1909. године, постаје престолонасљедник.

Усљед болести краља Петра, који се са владарских дужности повукао 24. јуна 1914. године, престолонасљедник Александар је постао регент краљевине Србије.

Уједињење Срба, Хрвата и Словенаца у једну државу прогласио је 1. децембра 1918. године. Након смрти краља Петра 1921. године постаје краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а 1929. године мења назив у Краљевину Југославију.

Приликом званичне посјете Француској, 9. октобра 1934. године, краља Александар убијен је у Марсеју. Девет дана након тога, 18. октобра, његови земни остаци су, на рукама Шумадинаца, унијети и положени у породичну гробницу Карађорђевића на Опленцу у Тополи, гдје и данас почивају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog