Društvo

Слијепи и слабовиди немају адекватно уређен положај у друштву

БАЊА ЛУКА - Око 5 500 слијепих и слабовидих лица у БиХ, од којих је 2 000 у Републици Српској, незадовољно је статусом и подршком коју добија од БиХ, јер немају адекватнуо уређен и осигуран положај лица са визуелним сметњама, истичу у Савезу слијепих Републике Српске.


Предсједник Савеза Бранко Сузић рекао је поводом Међународног дана бијелог штрапа - 15. октобра да је приоритетно доношење закона о социјалној заштити РС о којем је још крајем прошле године окончана јавна расправа и сада чека даљу процедуру.

Сузић је навео да је један од приоритета и право на додатак за сљепоћу и тјелесно оштећење у склопу пензијско-инвалидског осигурања, истакавши да је то компензационо право чијим би се увођењем значајно утицало на побољшање квалитета живота лица без вида.

Он је додао да у предвиђеном року није донесен ни правилник о критеријумима за утврђивање корисника и начину расподјеле дијела прихода од игара на срећу, па је посљедица тога изостанак расподјеле средстава без којих организације инвалида и савези тешко функционишу.

Према Сузићевим ријечима, увођење бенефиција и субвенција за ову популацију позитивно би се одразило на социјално економско стање.

"Наши приоритети су истакнути у оквиру пет области - здравље и социјална заштита, рад и запошљавање, финансије, управу и локалну самоуправу и саобраћај и везе у склопу којих је неопходно донијети 11 прописа путем законских и подзаконских аката", каже Сузић.

Он је додао да би доношење предложених прописа директно утицало на унапређење друштвеног положаја слијепих лица и њихове организације и подсјетио да Савез слијепих РС од 2006. године има статус организације од јавног интереса, али да по том основу не ужива адекватну подршку од надлежног министарства.

Приоритети подразумијевају, наводи Сузић, и ратификацију Конвенције УН о правима лица са инвалидитетом, усвајање стратегије о унапређењу друштвеног положаја лица са инвалидитетом у РС и доношење акционог плана са конкретним буџетом.

Савез слијепих РС ће у оквиру обиљежавања Међународног дана бијелог штапа одржати низ састанака са органима власти на нивоу општина, градова и других органа РС, промовисати активности превенције сљепоће, примјене савремених технологија у комуникацији и побошљање услова за мобилитет, те организовати књижевну вече у Фочи.

"Увјерени смо да ће наше активности допринијети стварању повољнијег амбијента за живот и рад слијепих и слабовидних лица и уклањању предрасуда и дискриминације у нашој средини", рекао је Сузић.

Он је навео да у свијету има око 160 милиона слијепих и слабовидих лица који у многим земљама наилазе на предрасуде и различите баријере и да су угрожена многа права предвиђена Конвенцијом УН о правима лица са инвалидитетом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog