Društvo

Шкрбић: Фармацеутски сектор РС један од уређенијих у региону

ЛАКТАШИ - Фармацеутски сектор Републике Српске данас је сигурно један од уређенијих у региону што потврђује чињеница да је стабилан систем снабдијевања и дистрибуције лијекова, да је равномјерна и добро конципирана позитивна листа лијекова, као и да је добро снабдијевање болница, рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић.


Шкрбић је, отварајући синоћ у Лакташима 11. симпозијум фармацеута и биохемичара РС, нагласио да правац развоја фармацеутске дјелатности у смислу едукације кадрова мора пратити свјетске трендове.

"Фармацеутски факултет више не смије бити традиционално заснован на улози фармацеута у производњи, јер веома мали број фармацеута ради у самој производњи лијекова. Зато ми морамо промијенити профил фармацеута који мора добити значајнију улогу у здравственом систему и постати саставни дио терапијског тима", рекао је Шкрбић.

Предсједник Фармацеутског друштва РС Рада Амиџић изјавила је да је циљ оваквих симпозијума континуирана едукација фармацеута у смислу пружања најновијих информација које су важне за комуникацију са пацијентима.

"У ова два дана обрадићемо 17 различитих тема из подручја медицине, фармације и веледрогерија. Осим тога, у раду симпозијума учествоваће и представници Фонда здравственог осигурања, Министарства здравља и социјалне заштите, Агенције за лијекове и инспекцијског надзора, који ће нам пружити значајне информације за свакодневни рад у апотекама", рекла је рада Амиџићева.

Симпозијум, који организује Фармацеутско друштво РС и који ће трајати до 17. октобра у хотелу "Сан" у Лакташима, окупио је 280 фармацеута РС и 70 менаџера веледрогерија и апотека.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog