Društvo

Ko би све дошао у Србију са бившим хрватским заробљеницима

НОВИ САД - Градоначелник Загреба Милан Бандић пристао је да дође на сутрашњи скуп бивших хрватских логораша у Стајићеву и Бегејцима код Зрењанина, ако му то дозволе обавезе, изјавио је предсједник хрватског Удружења правника "Вуковар 1991" Зоран Шангут.


Он је додао да ће међу 150 до 200 људи, који ће доћи из Хрватске, сигурно бити градоначелник Вуковара Жељко Сабо.

"Имена свих људи који ће сутра доћи у Стајићево и Бегејце већ су прослијеђена надлежним органима Србије да би биле избјегнуте све инсинуације по питању одређених особа. У посљедње вријеме било их је исувише у српској штампи", рекао је Шангут.

Медији су раније објавили да би међу лицима која долазе из Хрватске могао бити и бискуп Јуриј Језеринац који је познат по томе што на богослужењима рецитује пјесме Марка Перковића Томпсона, а писало се и да би и Томпсон, познат по пјесмама у којима се затиру Срби, могао доћи у Стајићево и Бегејце.

Посјетиоци из Хрватске, који ће од границе до Стајићева и Бегејаца и назад имати пратњу српске полиције, планирају да за вријеме посјете поставе и спомен плочу.

Организатор овог скупа је Удружење правника "Вуковар 1991".

Удружење ратних војних инвалида Србије и неке десничарске организације раније су запријетиле да ће на све начине спријечити најављени скуп, јер сматрају да је то непотребно и непримјерено времену.

Они тврде да су у тим мјестима боравили хрватски заробљеници, којима у Стајићеву и Бегејцима није фалила ни длака с главе, а камоли, како кажу, да су ту били злостављани или убијани.

У Удружењу ратних војних инвалида Србије сматрају да је Хрватска имала много више разлога да дигне споменик и да се извини српском народу, јер је доказано да су у тамошњим логорима смрти за вријеме рата у бившој СФРЈ чинили стравичне злочине над недужним цивилима, старцима, женама и дјеци, као и ратним заробљеницима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog