Nauka

Артритис - бакарне наруквице бескорисне

ЛОНДОН - Бакарне наруквице или магнетни каишеви не доприносе смањењу болова код особа које пате од артритиса, саопштили су данас истраживачи Универзитета Јорк.


Првом научном студијом о ефикасности алтернативне терапије за лијечење артритиса утврђено је да она не утиче на смањење болова или укочености.

Истраживање је спроведено на 45 пацијената који су наизмјенично носили бакарне наруквице, двије различите врсте магнетних каишева за чланке, те њихове демагнетизоване верзије.

Удружење за истраживања о артритису позвало је људе да не бацају новац на овакве терапије.

Вођа истраживања Стјуарт Ричмонд изјавио је да је претходно спроведено само једно истраживање о алтернативном лијечењу артритиса и његовим поређењем са плацебо ефектом и то током седамдесетих година прошлог вијека.

"Иако у јавности постоји огроман апетит за алтернативним лијечењем обољелих од артритиса, не препоручујемо да се новац троши на производе о којима постоји веома мало научних доказа", изјавила је Џејн Тедман из Кампање за истраживања о артритису.

Свјетско тржиште магнетних направа за лијечење ове болести вриједно је милијарде долара.

Током истраживања, 45 људи старијих од 50 година са дијагнозом остеоартритиса, носили су наизмјенично четири направе у периоду од 16 седмица.

Ниједна направа није била ефикасна у ублажавању болова или укочености, извијестили су истраживачи у журналу "Комплементарне медицинске терапије".

Научници су закључили да осјећај да су те направе корисне може да се припише психолошком плацебо ефекту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog