Politika

Скoпље и Приштина: Успостављени дипломатски односи

СКОПЉЕ - Македонија и Косово успоставили су дипломатске односе, саопштено је из македонског Министарства иностраних послова.


Дипломатски односи успостављени су након што је касно синоћ македонски шеф дипломатије Антинио Милошоски у Скопљу потписао заједнички коминике, а потом је то у Приштини учинио и министар иностраних послова Косова Скендер Хисени.

У документу се наводи да се "двије земље залажу за јачање пријатељских односа на основу међусобног поштовања националног суверенитета, независности и територијалног интегритета".

Након званичног потписивања коминикеа, двојица министра су у телефонском разговору истакли да ће успостављање дипломатских односа допринијети даљем развоју сарадње у интересу мира и стабилности у региону.

Милошоски и Хисени начелно су договрили билатералну сарадњу у блиској будућности у правцу јачања политичких контаката Македоније и Косова, саопштено је из македонског МИП.

Македоније је 9. октобра прошле године признала једнострано проглашену независност Косова, али дипломатски односи нису успостављени због непотпуне демаркације границе, која је почела у септембру прошле године.

Парламенти Македоније и Косова јучу су верификовали Споразум о физичкој демаркацији границе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog