Svijet

Саркози: Можда Блер и није рјешење

БРИСЕЛ - Француски предсједник Николас Саркози наговијестио је да бивши британски премијер Тони Блер можда није најбоље рјешење за будућег предсједника Европског савјета, јер је Велика Британија и даље изван еврозоне.


Саркози, који је својевремено први поменуо Блерово име у том контексту, истиче да је прерано говорити о томе да ли је Блер добар кандидат за то радно мјесто.

"О томе ће се разговарати. Постоје двије идеје у вези са тим. Да ли треба да буде снажан и харизматичан предсједник или неко ко успјева да нађе консензус и ко организује рад Европског савјета", рекао је Саркози.

Он је додао да лично вјерује у Европу која је политички снажна и отјеловљена у таквој особи, али чињеница да Британија није у еврозони представља проблем.

Саркози није појаснио да ли је чланство у еврозони општи услов за разматрање када се буде разговарало о позицији предсједника Европског савјета.

Он је оцијенио да је неприхватљив став чешког предсједника Вацлава Клауса, који условљава ратификовање Лисабонског споразума.

Саркози је рекао да се вријеме одлуке приближава и да овакав Клаусов став неће проћи без посљедица, али да ће то питање сигурно бити ријешено до краја године.

Мјесто предсједника Европског савјета предвиђено је Лисабонским споразумом који треба да ратификује Чешка прије него ступи на снагу у ЕУ.

Лисабонским споразумом предвиђене су позиције европског министра иностраних послова, затим предсједник Европске уније, као и повећања овлаштења Европског парламента у креирању закона.

Већ неколико мјесеци Блерово име се најчешће спомиње у вези са новом позицијом, његове присталице кажу да он има неопходну харизму и политичку снагу за тај посао и да ће Европи дати лик снажне међународне личности.

Са друге стране, његови противници истичу његову улогу рату у Ираку, слаб учинак као изасланика на Блиском истоку и чињеницу да долази из чланице ЕУ која не учествује у кључним политикама блока.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog