Politika

Куркулас: САД и ЕУ вјеују у бутмирски договор

САРАЈЕВО - Шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас изјавио је да Европска унија и САД вјерују у успјех бутмирског процеса и да ће он донијети конкрете резултате који ће омогућити да БиХ не остане иза осталих земаља у процесу проширења ЕУ.


"Није ми драго, нити сам срећан што морам рећи да је сценарио да БиХ остане иза осталих земаља региона у процесу придруживања ЕУ могућ и остварив и нешто што може постати стварност ако не дође до помака. Мислим да би сви требало да гледају на бутмирску иницијативу као на шансу", рекао је Куркулас за сутрашње издање "Независних новина".

Он је додао да ће се за ЕУ и САД успјех процеса огледати у постизању договора о испуњавању услова за транзицију ОХР-а, те уставним промјенама.

Куркулас је истакао да свака земља мора имати ефикасне институције, али да то никако не значи да све морају бити на државном нивоу.

"Понекад се задовољавајући ниво надлежности може постићи преносом надлежности, а понекад само бољом координацијом између различитих нивоа власти. За нас у ЕУ једини преговарач може бити држава, која мора гарантовати испуњавање одређених услова и договора", рекао је Куркулас.

Он је додао да се питање надлежности мијења од сектора до сектора.

"На примјер, за координацију међународне помоћи мора постојати агенција на државном нивоу, али за неке друге области могуће је то уредити на нижим нивоима а, при томе, држава мора имати крајњу одговорност. Улазак у ЕУ подразумијева трансфер дијела суверенитета са БиХ у Брисел", рекао је Куркулас.

Он је навео да је свјестан да је уставна структура БиХ поприлично комплексна, али је истакао да не види да је то главни разлог за блокаде испуњења услова у процесу европских интеграција.

"То тврдим, јер смо видјели да су без обзира на уставну структуру, када постоји политичка воља, многе тешке одлуке донесене. Вјерујемо да је БиХ за добијање кандидатског статуса потребна уставна реформа како би се успоставио ефикаснији и функционалнији систем доношења одлука", рекао је Куркулас.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog