Društvo

Већ протести због македонско - "косовске" подјеле

СКОПЉЕ - Становници косовског села Дебалде најавили су протесте на којима ће изразити незадовољство Споразумом о демаркацији границе између Македоније и јужне српске покрајине Косова и Метохије.


Они тврде да су им ливаде, површине 22 хектара, остале на македонској страни иако у косовском катастру постоји документација да је спорно земљиште њихово власништво, јавили су скопски медији.

Мјештани Дебалде тврде да је посљедњи гранични камен који дијели њихово село од карауле Кодра Фура на македонској страни постављен прије два-три дана, а да их нико о томе није обавијестио.

Становници Дебалде ипак признају да им је демаркацијом границе враћено око 2.480 хектара земљиште за које су тврдили да су им одузета Споразумом о граници између Македоније и СР Југославије, који су 2001. године потписали тадашњи предсједници Борис Трајковски и Војислав Коштуница.

Дебалде је једно од најпроблематичнијих мјеста на македонској граници. Познато је по низу инцидената од којих је најтежи, прије двије године када је живот изгубио један полицајац, а два су била повријеђена.

У његовој близини налази се караула Кодра Фура, једна од најважнијих стратешко-војних тачака у овом дијелу Балкана.

Македонија и Косово успоставили синоћ дипломатске односе, пошто су њихови парламенти ратификовали Споразум о физичкој демаркацији границе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog