Društvo

Бања Лука: Конференција о заштити културног наслијеђа

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци ће данас почети Регионална радионица под називом "Примјена нуклеарних техника у заштити културног насљеђа у европском региону", коју организују Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и Агенција УН за атомску енергију /ИАEA/.


Овај скуп 27 конзерватора и нуклеарних физичара из 17 држава Европе, који ће трајати три дана, претходи Четвртој регионалној конференцији о интегративој заштити, која ће 22. и 23. октобра бити одржана у Бањој Луци под називом "Процјена потреба и приоритета у заштити културног и природног насљеђа".

Директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Горан Милојевић рекао је да је циљ ових научних скупова да се препознају проблеми, али и понуде рјешења у очувању културног насљеђа у оквиру природног окружења.

"Једна од наших мисија коју промовишемо на оваквим скуповима јесте јачање свијести појединаца о потреби заштите културно-историјског и природног насљеђа, а закључке конференције редовно просљеђујемо свим владама земаља учесница, са амбицијом да се они унесу у законску регулативу", истакао је Милојевић.

Он је додао да се на оваквим коференцијама указује и на опасности које настају у примјени неадекватних мјера заштите кутурно-историјског и природног насљеђа, с циљем да се успоставе етичке одговорности појединаца и група у институцијама заштите и свих оних који имају додирне тачке са очувањем насљеђа, међу којима су грађевинске фирме, урбанисти, архитекте и правници, али и да се афирмишу надлежне институције да издвајају више новца у очување насљеђа.

Милојевић је нагласио да ће током Четврте регионалне конференцији о интегративној заштити 22. и 23. октобра у Бањој Луци бити представљено 36 радова са нешто више предавача из неколико држава западног Балкана.

Четврту регионалну конференцију о интегративној заштити под називом "Процјена потреба и приоритета у заштити културног и природног насљеђа", Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа први пут организује самостално.

На конференцији ће бити презентован зборник радова са друге и треће конференције о интегративној заштити.

Отварање регионалне радионице предвиђено је за 9.00 часова у Свечаном салону Културног центра Бански двор у Бањој Луци, а Четврте регионалне конференције о интегративној заштити у четвртак, 22. октобра, у 9.30 часова у Вијећници Банског двора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog