Politika

Босић: Размислити о даљем учешћу у Бутмиру

БАЊА ЛУКА - Предсједник Српске демократске странке Младен Босић сматра да учесници разговора у Бутмиру из Републике Српске треба да размисле о даљем учешћу у том процесу.


"Учешћем на састанку у Бутмиру, РС се укрцава на воз који вози ка крајњој станици - њеном укидању, и на том путу већ сада је најављено више успутних станица. Прва од њих, вјероватно, ће бити укидање ентитетског гласања", рекао је Босић на конференцији за новинаре.

Он каже да је већ јасно да ће се од учесника из Српске тражи оно што се може подвести под укидање или смањење механизама, који су у Дејтону одређени за заштиту од прегласавања и за равноправност ентитета и народа.

Босић је поменуо "стару причу о предсједнику и два замјеника", која, како је рекао, представља стари захтјев бошњачке стране да се избаци механизам вета, којег сада у Предсједништву БиХ имају представници сва три народа.

Он је додао да се ова прича односи и на промовисање Савјета министара БиХ у владу, на челу са премијером БиХ или давање прерогатива владе Савјету министара и његово проширење новим министарствима.

"Тражи се и већи парламент БиХ, којем сада не би тражили укидање ентитетског гласања, уз јавну најаву међународних посредника да ће ентитетско гласање и захтјев за његово укидање бити већ на некој наредној рунди. Ту је и убацивање у Устав БиХ већ пренесених надлежности са ентитета на БиХ", навео је Босић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog