Politika

Додик: Приједлог пакета директно крши Дејтонски споразум

БАЊА ЛУКА - Лидера СНСД Милорад Додик сматра да приједлог пакета који би требало да буде предмет сутрашњег разговора у Бутмиру представља директно кршење Дејтонског споразума, укључујући и Анкес 4. Устава БиХ на шта Република Српска, као један од потписника, не може и неће пристати.


Он је навео да достављени приједлог показује само да су претходни разговори, које су вођени са домаћим лидерима, били параван за "пакет" који је већ био сачињен, "очигледно по вољи само једног конститутивног народа у БиХ - Бошњака".

"Општеприхваћени став да су уставне промјене власништво домаћих политичара и институција у БиХ поништен je приједлогом пакета, који би требало да буде предмет разговора у Бутмиру, a који сте нам данас доставили. У потпуности смо изненађени садржајем приједлога пакета који нам je прослијеђен и сматрамо га антидејтонским, политички некоректним и неприхватљивом основом за разговор", навео је Додик у писму упућеном амбасадору САД Чарлсу Инглишу и шведском Предсједништву ЕУ.

Додик подсјећа Инглиша и шведско Предсједништво ЕУ путем делегације Европске комисије у Сарајеву на коминике Управног одбора ПИК-а у коме је јасно наведено да уставне промјене нису дио услова и циљева за транзицију ОХР-а.

"Наше конструктивне примједбе и сугестије у прве двије рунде разговора, за вас очигледно нису значили ништа, па би могли закључити да је вријеме које смо на те разговоре потрошили било узалудно. С обзиром да није ријеч и нисте легитимни предлагачи било каквих измјена у БиХ, па ни Устава БиХ, `приједлог пакета`, који нам је стављен на увид, за нас ће остати само некоректна, антидејтонска понуда", наводи Додик.

Он наглашава да ће било какве акције, које би евентуално биле предузете у будућности у том правцу, СНСД сматраће директним мијешањем у унутрашња питања једне суверене државе.

Додик је навео да са жаљењем констатује да је дио међународне заједнице у потпуности негирајући права српског народа и РС на једнакост у БиХ, гарантована Дејтонским споразумом, још једном показао недостатак осјећања за реалност у БиХ.

"Таква политика, на жалост, није пут за рјешавање проблема у БиХ", истакао је Додик.

Он је подсјетио америчког амбасадора и шведско Предсједништво ЕУ да о овој теми у овим и свим будућим разговорима може говорити само као предсједник СНСД-а и замолио да кореспонденцвију прилагоде тим чињеницама, јер му позиве за састанке просљеђују као премијеру РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog