Svijet

Обама обнавља санкције против Судана

ВАШИНГТОН - Администрација предсједника САД Барака Обаме саопштила је данас да ће обновити оштре економске санкције Судану касније ове седмице, али је обећала и шири ангажман са Картумом у покушају да се оконча геноцид у региону Дарфур.


"Уколико Влада Судана предузме мјере и побољша ситуацију на терену, ради напретка ка миру, биће подстицаја. Ако то не учини, онда ће бити појачан притисак који врше САД и међународна заједница", саопштио је Обама.

Државни секретар Хилари Клинтон рекла је, представљајући нову америчку политику према Судану, да се у Дарфуру дешава геноцид и да ће САД усмјерити напоре на заштиту цивила, помоћ расељеним особама и разоружавање милиција.

Унутар америчке администрације водила се интензивна дебата о томе какву политику треба усвојити према Судану, укључујући и оцјену да ли се у Дарфуру и даље дешава геноцид.

"Морамо се залагати за дефинитивно окончање сукоба, озбиљних кршења људских права и геноцида у Дарфуру", навео је Обама.

УН процјењују да је око 300 000 људи изгубило животе, а више од два милиона расељено у Дарфуру од 2003. године, када су неарапски побуњеници покренули оружани устанак против Владе. Званични Картум тврди да је у сукобима погинуло око 10 000 људи.

Нова Обамина политика према Судану укључиће "мени подстицаја и дестимулационих мјера", рекла је Клинтонова, али није навела више детаља.

Нови Обамин специјални изасланик за Судан Скот Грејтон сматра да се проблеми у Судану могу ријешити само у сарадњи са Владом предсједника Омара Хасана ал Башира, за којим је Међународни кривични суд у Хагу у марту расписао међународни налог за хапшење због ратних злочина.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog