Politika

Приједлог да се имовина првобитно упише на БиХ

БАЊА ЛУКА - Приједлог међународних преговарача, који би требало да буде предмет разговора сутра у Бутмиру, а односи се на државну имовину, подразумијева да би се власништво над имовином првобитно уписало на БиХ.


"Сви уписи права власништва вршиће се јединственом правном радњом, којом ће се власништво над имовином првобитно уписати на државу, а у случајевима када се споразумом између влада утврђује други носилац права власништва осим државе, непосредно након тога истом правном радњом ће се убиљежити пренос власништва на носиоца права власништва који је наведен у споразуму између влада", наводи се у декларацији о државној имовини.

Декларација предвиђа да "држава буде власник имовине која јој је потребна у вршењу функција јавне власти и имовине која ће јој бити потребна у будућности за интеграције у ЕУ и НАТО".

У документу се истиче да је циљ декларације да се постигне договор о практичној и реалној прцедури којом ће се ријешити питања која се односе на имовину која је замрзнута одлукама високог представника из 2005. године на нивоу државе и ентитета.

Осим тога, елеминисаће се несигурности у вези са закононитим власништвом над свом имовином коју користе држава, ентиетети и Брчко дистрикт, напомиње се у овом документу.

У декларацији се наводи да договорена процедура подразумијева да ће "споразумом између влада" бити осигурана основа за упис права власништва над имовином која се користи за вршење функција јавне власти.

"Имовина обухваћена споразумом између влада прецизно ће се утврдити путем пописа државне имовине, којег је у августу 2009. године покренуо ОХР. Подржавамо и тражимо од свих релевантних органа власти да у потпуности и без одлагања сарађују у процесу пописа како би могао бити окончан најкасније од 15. новембра", наводи се у декларацији.

Сва државна имовина коју тренутно користе држава, Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт за вршење функција јавне власти, према овом документу, била би расподијељена у власништво садашњем кориснику и укњижена на тог корисника.

Расподјела власништва у ову сврху засниваће се на извјештајима "сваке од четири владе" у којима ће бити наведена цјелокупна имовина, коју оне тренутно користе за вршење функција јавне власти, а стране су обавезне да извјештаје доставе ОХР-у и другим потписницима споразума између влада у року од 30 дана од дана потписивања споразума.

У року од 30 дана након достављања свих извјештаја ОХР ће потврдити да се имовина користи за вршење функција јавне власти, што представља предуслов за упис права власништва овој имовини, наводи се у декларацији.

У погледу будућих потреба за имовином, држава би припремила процјену додатних потреба за имовином у вези са њеним функцијама јавне власти и интеграције у ЕУ и НАТО, а када се заврши процјена, Савјет министара би из те имовине која је обухваћена мораторијумом одабрао додатну имовину која је потребна држави.

Будући да држава неће моћи одмах утврдити све своје будуће потребе везане за ЕУ и НАТО, споразумом између влада предвидјеће се да имовина замрзнута привременом забраном преноса власиштва остане под мораторијумом евидентираним у земљишним и другим јавним књигама у периоду од додатних пет година, или све дотле док држава не одабере имовину за своје садашње или будуће потребе, предвиђа се овим документом.

Право власништва над државном имовином која се налази зван граница БиХ, уписала би се на државу, наводи се, између осталог, у декларацији о државној имовини.

Декларација о војној имовини предвиђа да власти РС и ФБиХ без одлагања приложе сву имовинску документацију која је потребна за заључење међувладиног споразума о власништву државе над 69 локација непокретне војне имовине, за које је Предсједништво БиХ одлучило да ће бити кориштене за своје сврхе у будућности.

Предлаже се "да се потврди да ће питање власништва над свом неперспективном непокрентом војном имовином која, у исто вријеме представља државну имовину, бити ријешено посебним невладиним споразумом о дрћавној имовини али, такође, да се да подршка изузетку према коме ће имовина коју тренутно користе инситуције високог образовања остати у њиховом посједу, све док се та имовина користи у сврху високог образовања".

Ово је дио приједлога споразума који ће ЕУ и САД понудити политичарима из БиХ у војној бази међународних снага у Бутмиру код Сарајева, гдје се настављају разговори чији је циљ успоставаљање функционалнијих институција на државном нивоу како би БиХ могла да напредује ка евроатланским интеграцијама.

Разговоре са лидерима у Бутмиру водиће замјеник америчког државног секретара Џејмс Штајнберг, шеф дипломатије Шведске, предсједавајуће ЕУ, Карл Билт и европски комесар за проширење Оли Рен, чији су експертски тимови прошле седмице водили интезивне разговоре са представницима странака које уцествују у преговорима.

Ове приједлоге декларација потписали су, у име ЕУ, шведски амбасадор у БиХ Бозе Хедберг и амерички амбасадор Чарлс Инглиш.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog