Svijet

Заштита ауторских права на ''Клашњиков''

КЛИМОВСК - Шеф руске државне компаније за трговање оружјем „Рособоронекспорт" Анатоли Исаикин најавио је да ће та компанија снажније бранити ауторска права за аутоматску пушку „Калашњиков" коју широм свијета нелегално производи више десетина фабрика.


Исаикин је рекао да је нелегална производња „Калашњикова" изван Русије нанијела финансијске губитке, али и укаљала углед производа због лошег квалитета копија.

Он је рекао да ће „Рособоронекспорт" настојати да потпише споразуме са страним компанијама како би се заштитила ауторска права за „Калашњикове" и друго руско оружје.

Аутоматска пушка „Калашњиков", позната и као „АК-47", најраспрострањеније је оружје на свијету - за 60 година производње направљено је око 100 милиона примерака, али је само половина њих права.

Агенција АП наводи да се бивши Совјетски Савез мало бавио ауторским правима дајући одобрење за производњу оружја својим сателитма у источној Европи и у другим дијеловима свијета.

Тек 1997. године фабрика Ижмаш у граду Ижевск на планини Урал, која прави „Калашњикове", осигурала је патент за то оружје и почела да врши притисак на произвођаче у иностранству да поштују ауторска права

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog