Nauka

Которварошка вјетротурбина на свјетском такмичењу у Њујорку

БАЊА ЛУКА - Министарство науке и технологије Републике Српске пружиће финансијску помоћ которварошком предузећу "Турбина ИПД" за учешће на свјетском такмичењу "Иновација године из обновљивих извора енергије", које ће бити одржано 3. децембра у Њујорку.


Министар науке и технологије Бакир Ајановић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је ријеч о 18.000 КМ, истакавши да ресорно министарство годишње редовно подстиче развој иноваторства у Српској.

Ајановић је навео да су овим подстицајем обухваћене све категорије грађана које су највећим дијелом организоване у удружењима иноватора и Савезу иноватора РС, од школске омладине до професора универзитета.

"Основни покретач развоја друштва је иновативни рад појединаца и тимова, чији резултат треба да буде практична примјена иновације на тржишту, фабрици, јавној установи, свакодневном животу и раду грађана", нагласио је Ајановић.

Власник предузећа "Турбина ИПД" Мирослав Тешић захвалио је Влади Српске на помоћи, нагласивши да ће његово предузеће учествовати у финалу свјетског такмичења иновација у конкуренцији 12 свјетски познатих компанија.

"Наш изум је нови принцип рада вјетротурбине или вјетрењаче која не ствара никакав звук, вибрације, отпорна је на екстремне временске услове и потпуно је безбједна за птице и људе", објаснио је Тешић и додао да ће прве конкретне примјене вјетротурбине бити у пољопривреди и телекомуникацијама за напајање телекомуникационих базних станица.

Он је подсјетио да је предузеће већ потписало први пилот уговор са Телекомом Словеније, чија је вриједности неколико десетина хиљада евра, али је нагласио да ће "мозак интернационалне фирме остати у РС", као и да "намјерава да покрије тржиште читавог свијета".

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић сматра да је интерес Владе РС да препозна сваког иновативног човјека и да га задржи на нашим просторима.

"Када је ријеч о конкретној иновацији, ово је глобални производ који треба промовисати и помоћи младим људима да се баве иновацијама", оцијенио је Марковић.

Предсједник Савеза иноватора РС Милован Бајић рекао је да су иноватори из РС на 13. Међународном фестивалу иновација, знања и стваралаштва "Тесла фест 2009", који је одржан од 12. до 15. октобра у Новом Саду, добили велики број медаља и награда, док је Савезу додијељено велико признање Гран при и златна медаља од Интернационалног клуба "Архимед".

Бајић је истакао да су млади људи у Српкој веома заинтересовани за иновације и напоменуо да су већ постоје општинска удружења иноватора са неколико хиљада чланова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog