Republika Srpska

Бања Лука: Скупштина града усвојила Информацију о задужењу

БАЊА ЛУКА - Одборници Скупштине града Бања Лука прихватили су Информацију о провођењу одлуке о кредитном задужењу града са листе приоритетних пројеката према којем је град Бања Лука задужен у висини 12,4 одсто од износа буџета.


Према овом документу, град Бања Лука је закључно са 15. октобром код банака кредитно задужен за око 82 милиона марака, а планирана су и 22 милиона кредита за пројекте који тек треба да буду усвојени и за које је немогуће обезбиједити новац из буџета.

Овај новац био би искоришћен за улагање у електроенергентску инфраструктуру, наставак поправке вртића "Колибри" и опремање других, изградњу колектора, цјевовода на западном транзиту и увођење видео надзора на раскрсницама.

Начелник Одјељења за финансије Радмила Стојнић рекла је да је град задужен са 12,4 одсто, а да је задужење дозвољено до 18 одсто и да нема никакве бојазни да буџет то неће моћи да издржи.

"Не можемо да говоримо о великој задужености града. Од јула је забиљежен благи пораст јавних прихода, али иако још нисмо задовољни, град неће ићи у други ребаланс до краја године", истакла је она.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да је кредитно задужење нормална пракса и у развијеним земљама, али да оно не смије да угрози ликвидност буџета.

"Опредијелили смо се за развојну политику града и инвестиције нису само питање да ли ћемо добити неки објекат, већ је ријеч и о запошљавању људи у граду. Када бисмо обуставили све инвестиције, гдје би радила наша предузећа", питао је Давидовић.

На сједници Скупштине града одобрено је 354.000 КМ за потребе покривања трошкова неизмирених обавеза по програму финансирања спорта, 180.000 за промјену намјене и адаптације простора у ОШ "Свети Сава" гдје ће бити отворен вртић, 100.000 КМ за покривање неизмирене обавезе за финансирање културе, те 50.000 КМ за трошкове огрева за основне школе које нису на градском гријању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog