Republika Srpska

Раст америчке привреде

ВАШИНГТОН - Америчка економија остварила је раст у трећем кварталу, први пут у посљедњих годину дана, показују данас објављени подаци, чиме је, незванично, окончана највећа ресеција у посљедњих 70 година.


Министарство трговине, у првој процјени друштвеног производа у трећем кварталу, наводи да је привреда остварила раст за 3,5 одсто на годишњем нивоу, што је највеће повећање од трећег квартала 2007. године.

Економија САД је у периоду од априла до јуна ослабила за 0,7 одсто.

Ниво раста у трећем кварталу већи је од очекиваног. Америчка привреда посљедњи пут је забиљежила раст у другом кварталу 2008. године.

Економија је запала у рецесију крајем 2007. године, а пад је био највећи од велике депресије из тридесетих година прошлог вијека.

Кристина Ромер, економски савјетник предсједника Барака Обаме изјавила је да је ово охрабрујући знак да се привреда креће правим путем, али да се неке ствари морају поправити да би се покренуо раст на тржишту рада.

Аналитичари кажу да је расту друштвеног производа допринијела акција куповине нових аутомобила у замјену за стара возила, која је окончана у августу. Стручњаци страхују да би резултат у сљедећем кварталу поново могао да буде негативан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog