Svijet

Расправа у ЕУ о климатским промјенама

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ разматрају вечерас величину помоћи коју треба да упуте земљама у развоју у оквиру борбе против климатских промјена, а Мађарска и Пољска захтијевају да богате чланице Уније поднесу већи дио трошкова.


Мађарски премијер Гордон Бајнај изјавио је на почетку самита у Бриселу да равномјерна расподјела трошкова "није прихватљива", преноси Би-Би-Си.

Његов коментар подржао је пољски премијер Доналд Туск, који је рекао да и остале европске земље дијеле ово мишљење.

Шведски премијер Фредрик Рајнфелт, који предсједава дводневним састанком, изјавио је да је кредибилитет ЕУ стављен на коцку.

Учесници самита треба да донесу и одлуку о томе на који ће начин убиједити руководство Чешке да ратификује Лисабонски уговор.

Рајнфелт је позвао европске лидере да „отворе новчанике" и пошаљу сигнал Америци, Јапану и осталим великим донаторима да дају свој допринос борби против климатских промјена.

"Оно што желим да видим јесте фиксна сума која ће отворити врата осталима да дају свој допринос", рекао је Рајнфелт и упозорио да би у противном била угрожена децембраска конференција УН о клими у Копенхагену.

Претходно је премијер Данске Ларс Леке Расмусен изјавио да мисли да свеобухватни споразум о климатским промјенама неће бити усвојен на самиту у Копенхагену.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog