Društvo

Шему су направили НАТО и ЕУ, а не ОХР

ЗАГРЕБ - Творци шеме организованог криминала у којој су приказане бошњачке политичке и вјерске вође су НАТО савез и ЕУ, а не ОХР, тврди Домагој Маргетић, члан Експертског тима за југоисточну Европу за борбу против тероризма и организованог криминала.


Маргетић је изјавио да у овом случају није ријеч о истрази ОХР, јер би се у том случају мало шта помакло с мјеста, већ да су то радиле обавјештајне службе НАТО при снагама ЕУФОР на територији БиХ.

"Иницијатива за овакве истраге дошла је из НАТО савеза, јер је та мрежа организованог криминала и међународног тероризма на Балкану почела да угрожава унутрашњу безбједност НАТО", појашњава Маргетић.

Он каже да ОХР ипак мора да објасни како су из те институције процурили подаци о једној тако важној истрази и како баш "Дневном авазу" и његовом власнику Фахрудину Радончићу.

Маргетић сматра да је очити циљ објављивања података у сарајевској штампи о повезаности бошњачког политичког и вјерског врха са организованим криминалом и међународним тероризмом да се искомпромитује истрага и да се створи слика о неком политичком прогону Бошњака у БиХ и бошњачке елите.

"Они у Сарајеву који мисле да ће спријечити истрагу дизањем буке о наводној улози ОХР у овој истрази грдно се варају, јер њу није повео нити о њој одлучује ОХР него НАТО и ЕУ. Они ће инсистирати на досљедном провођењу те истраге и на санкционисању оних чија се кривична одговорности утврди", поручио је Маргетић.

Према његовим ријечима, очито је да је ОХР прије неколико мјесеци почео провјеру података које је добио од НАТО обавјештајаца и да је дошао до одређених закључака, јер је, према оцјени Маргетића, цјелокупна сарајевска политичка и вјерска елита један криминални систем.

Он каже да му није јасно зашто се сада чуде, јер они најбоље знају с ким су пословали.

Говорећи о томе да ли постоје сличне шеме прављене за српске и хрватске јавне личности, Маргетић наводи да постоје подаци о повезаности хрватске политичке елите и високих званичника Хрватске са организованим криминалом и међународним тероризмом.

"Сасвим је сигурно да се таква шема ради и да је НАТО о томе обавијештен и да одређене стране службе проводе истраге о шверцу оружја кроз Хрватску и БиХ, као и о финансирању тероризма преко Хрватске", додао је Маргетић.

Он је прецизирао да је у мешихату Исламске заједнице у Загребу био смјештен тајни финансијски комитет који је примао новац од међународних терористичких организација.

Маргетић је прецизирао да је средства, која је примао од терористичких организација, комитет полагао у Министарство финансија Хрватске, одакле је уплаћиван на тајни рачун Привредне банке у Загребу за намјене бошњачке елите.

Свим овим подацима, каже Маргетић, располаже и Експертски тим и све спреге бошњачке и хрватске елите о повезаности са организованим криминалом и тероризмом могу се доказати.

Када је ријеч о шеми прављеној за Србе, Маргетић каже да не зна да ли је и таква врста истраге вођена, али је упозорио да сарајевска политичка елита сада може измишљати своје контра шеме.

Он подсјећа да Експертски тим за југоисточну Европу за борбу против тероризма и организованог криминала посљедњих годину дана тражи гашење Странке демократске акције на основу доказа Интеропла који оптужују врх те странке за директну везу са Бин Ладеном.

Сарајевска штампа објавила је прошле седмице да је аналитички тим ОХР-а означио дио бошњачког политичког руководства, вјерске вође и водеће бизнисмене у Сарајеву као дио политичко-криминалне мреже у Федерацији БиХ и да је о томе обавијестио европске дипломате.

У тој анализи је као вођа мреже означен реис Мустафа Церић, а припадају јој Хасан Ченгић, Фахрудин Радончић, Бакир Изетбеговић, Алија Делимустафић, Бакир Алиспахић и Сенад Шахинпашић Шаја. У другом кругу су Едхем Бичакчић, Сулејман Тихић и директор Пореске управе ФБиХ Мидхат Арифовић.

Федерални медији навели су да ће након објављивања бошњачке криминална мреже на свјетло испливати и хрватска, скована у истом ОХР-овом тиму.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog