Svijet

Aмериканци праве исту грешку као и Совјети

ЛОНДОН - Руски ратни ветеран генерал Игор Родионов упозорио је Америку да у Авганистану данас прави исту грешку као Совјетски Савез прије три деценије, пише "Фајненшел тајмс".


Он је оцијенио да ће слање појачања у ту земљу значити само више мртвих војника.

"Америка и савезници морају да схвате да никако не могу да постигну војни успјех у Авганистану", рекао је Родионов.

"Фајненшел тајмс" пише да су и скептици и присталице војног појачања поручили да могу да прихвате нову стратегију за Авганистан предсједника САД Барака Обаме, коју ће он вечерас представити у говору у војној академији Вест поинт.

Лист истиче да су Француска и Њемачка под притиском да повећају број својих војника у Авганистану - уз табеларни приказ тренутног броја војника из: САД (68 000), Британије (9 500), Француске (3 120) и Њемачке (4 365) у НАТО-вим снагама за стабилизацију Авганистана.

У ауторском тексту о новој стратегију САД за Авганистан, Јурек Мартин пише из Вашингтона за "Фајненшел тајмс" постоје "запањујуће" сличности између процеса одлучивања о интензивирању војних операција у случају Барака Обаме данас и Линдона Џонсона 1965. године, у вријеме рата у Вијетнаму.

"Тајмс" пише да ће Обама упутити маринце са задатком да предводе офанзиву "у срце" талибанске територије.

"Гардијан" ексклузивно сазнаје, и објављује на насловној страни, да је НАТО подијељен због америчких покушаја да заобиђу предсједника Авганистана Хамида Карзаија.

Лист наводи да Америка покушава да преко свог изасланика Ричарда Холбрука заобиђе Карзајеву власт и уведе "високог представника" за Авганистан.

Америка жели да преко Холбрука да прошири своју контролу у тој земљи и на свакодневно вођење државне администрације - тако што ће заобићи Карзаијеву владу, која је на мети бројних критика, сазнаје "Гардијанов" дипломатски уредник.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog