Svijet

Jукија Амано нови директор ИАЕА

БЕЧ - Јапански дипломата Јукија Амано који је данас и званично преузео функцију генералног директора Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ изјавио је да га очекује велики број тешких питања и изазова.


"Ово је мој први дан на мјесту директора ИАЕА и као што можете видјети пада киша", изјавио је Амано /62/ новинарима по доласку у сједиште агенције.

Он је додао да је ситуација прилично напорна и да постоје тешки задаци и изазови које ће покушати да уради што је боље могуће.

"Желио бих да се бавим свјетским питањима, укључујући и питање не ширења нуклеарног наоружања, повећање нуклеарне безбједности, проналажење одговора на енергетске потребе као и да обезбјеђивање добре здравствене заштите", изјавио је Амано.

Он је додао да ће настојати да обавља непристрасно, достојно поштовања и професионално функцију извршног директора и очекује подршку у томе.

Јукија Амано /Yukiya Amano/, који је био амбасадор Јапана при ИАЕА од августа 2005. године изабран је за генералног директора агенције у јулу уместо Мохамеда Ел Барадеја, који је 12 година био на челу агенције УН.

Амано (62) се на претходним функцијама у јапанској дипломатској служби бавио мултилатералним нуклеарним разоружавањем и неширењем наоружања.

Његов највећи задатак биће рјешавање нуклеарног спора са Ираном. Техеран је одбио приједлог ИАЕА о слању свог нискообогаћеног уранијума на обраду у иностранство и добијању атомског горива за реактор у Техерану, који опслужује 200 болница.

Амано ће морати да ријеши и питање захтјева око 60 земаља, од којих су неке из немирног региона Блиског истока, да добију помоћ у покретању цивилног нуклеарног енергетског програма, под условом да саме не обављају процес обогаћивања уранијума.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog