Svijet

Британци се спремали да ухапсе бившу израелску министарку

ЛОНДОН - Британски суд издао је налог за хапшење бивше израелске министарке спољних послова Ципи Ливни због наводних ратних злочина почињених у Појасу Гази током ове године, пише лондонски "Гардијан".


Према писању листа, налог за њено хапшење убрзо је повучен пошто се испоставило да она није у Великој Британији и да је отказала свој долазак у Лондон, гдје је током викенда требало да говори на једном скупу.

"Гардијан" сазнаје да је британски суд првобитно издао налог за хапшење по тужби адвоката који заступају неке од породица палестинских жртава.

Лист пише да је Ципи Ливни играла је кључну улогу током троседмичне израелске војне офанзиве у Гази током које је погинуло 1 400 Палестинаца, углавном цивила и више од 1 100 Израелаца, углавном војника.        

"Велика Британија чини се све за мир на Блиском истоку и одржавање стратешког партнерства са Израелом. да би то било постигнуто, израелски лидери морају да буду слободни да дођу на разговоре са британском владом. Хитно се разматрају околности уплетене у овај случај", наводи се у саопштењу британског МИП-а, који је према писању листа "видно осрамоћен" због цијелог случаја.

"Гардијан" подсјећа да су адвокати Палестинаца од истог британског суда тражили издавање налога за хапшење израелског министра одбране Ехуда Барака, такође у случају наводних ратних злочина у Гази, али је њега штитио дипломатски имунитет, док Ливнијева не ужива ту заштиту јер је бивши министар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog