Svijet

Борба против климатских промјена са Опере у Сиднеју

СИДНЕЈ - Активисти за заштиту животне средине из организације Гринпис попели су се данас на зграду Опере у Сиднеју и развили транспарент којим позивају свјетске лидере да се, на самиту УН о клими који се одржава у Копенхагену, договоре о смањењу загађења.


Пет активиста попело се на познату зграду у облику шкољке и истакло транспарент површине 100 метара квадратних на којем је писало "Престаните с политиком - споразум о клими одмах".

"Полиција је привела три жене и два мушкарца који су се попели на кров познате грађевине, гдје су провели два часа", прецизирао је комесар полиције Нови Јужни Велс Пол Мекдоналд.

Ухапшеним активистима пријети казна од двије године затвора, јер су прекорачили граничну зону дозвољену за посјетиоце и причинили материјалну штету објекту.

Званичник организације Гринпис у Сиднеју Линда Селви рекла је да је сада пресудни тренутак у преговорима на Међународној конференцији о клими у Копенхагену.

Рекла је да изгледа да се аустралијски премијер Кевин Рад и други лидери више концентришу на политичка питања, умјесто да се труде да дођу до рјешења потребног планети.

У Копенхагену представници 192 земље преговарају о начину спречавања климатских промјена. Двонедјељна конференција биће завршена у петак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog