Svijet

Украдену капију из Аушвица траже и Интерпол и Европол

ВАРШАВА – Огромну металну таблу са циничним нацистичким написом „Рад ослобађа” украдену у петак са главне капије бившег концентрационог логора Аушвиц не тражи само пољска полиција већ сада и Европол и Интерпол.


Обе међународне полицијске организације добиле су од пољске полиције информације о тој крађи, и то у режиму по коме се оглашава нестанак или крађа највриједнијих умјетничких дјела.

Портпарол пољске полиције Даријуш Новак за пољски радио РМФ ФМ изјавио је да није искључено да је таблу украла међународна организована група.

Полиција је понудила награду од 1.250 евра за информације које би помогле да се уђе у траг украденом симболу страдања и смрти 1,3 милиона људи, од тога најмање 1,1 милион Јевреја у концентрационом логору Аушвиц-Биркенау који су Нијемци маја 1940. године подигли на југу окупиране Пољске.

Министар културе и националне баштине Богдан Здројевски повећао је ту награду на 28.750 евра и полицији се јавило 80 грађана са информацијама, али напретка у истрази за сада нема.

Полиција је једино искључила верзију да је метална табла украдена да се прода у старо гвожђе, као што се десило прије неколико година у концентрационом логору Терезин у Чешкој, када су лопови покрали металне таблице са гробова жртава и дио продали.

Министар Здројевски упозорио је да тако бесрамну крађу, са таквог мјеста које је за цјелио свијет симбол холокауста „није могла да предвиди ни најбујнија машта”, а обећао је да ће Музеј бившег нацистичког логора Аушвиц-Биркенау појачати обезбјеђење, како убудуће не би могла да се понови слично.

„Ниједан музеј који је тако велик не може да се стопроцентно обезбједи. Још девет објеката је сада под надзором. Побољшан је такође систем контроле запослених”, казао је Здројевски пољској телевизији ТВН24.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog