Svijet

Нови сукоби опозиције у Ирану

ТЕХЕРАН – Иранске безбједносне снаге сукобиле су се са присталицама недавно преминулог великог ајатолаха Хосеина Али Монтазерија у сјеверозападном иранском граду Занџан, извјештавају ирански опозициони сајтови.


Неколико људи је повријеђено или ухапшено приликом покушаја да организују комеморативни скуп Али Монтазерију, иранском дисидентском ајатолаху који је преминуо у суботу увече.

„Комеморација која је требало да буде одржана у џамији Џамех у Занџану одложена је због забране снага безбједности”, преноси сајт Џарас. За сада, нема званичног коменатара иранске власти.

Ирански званичници су у сриједу негирали написе опозиционих сајтова о сличним сукобима који су се наводно одиграли у Исфахану, оптужујући те медије да воде „психолошки рат” против клерикалног естаблишмента у Техерану.

Један од свједока рекао је да су присталице жељеле да одрже церемонију испред џамије, пошто су врата била закључана и због тога што су у близини биле присутне безбједносне снаге.

„Безбједњаци су покушали да спријече окупљање и да растјерају народ”, рекао је сајту неименовани свједок.

Монтазеријева смрт подигла је велику прашину у Ирану, нарочито због тога што се поклапа са шиитским комеморацијским празником Ашура - 27. децембра, када ће опозиционари поново имати прилику да изађу на улице.

На хиљаде људи ухапшено је послије последњих избора, за које опозиција тврди да су били намјештени у корист предсједника Махмуда Ахмадинежада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog