Svijet

Kрађу табле из Аушвица наручили шведски неонацисти?

ВАРШАВА – Крађу табле са натписом „Рад ослобађа” са капије нацистичког логора Аушвиц наручили су шведски неонацисти рачунајући да ће њеном продајом прикупити новац за терористички напад на шведски парламент, јавила је пољска државна телевизија (ТВП).


Тужилаштво у Кракову саопштило је да већ има спреман захтјев шведским властима да Пољској пруже правну помоћ и укључе се у истрагу, пошто је наручилац крађе из Шведске.

Пољски министар правде Кшиштоф Квјатковски пољској телевизији прецизирао је да није ријеч само о правној помоћи, јер је у питању много озбиљније кривично дјело.

„Истрага шведских органа је много шира него само одговор на наш захтјев да добијемо правну помоћ и треба да заврши хапшењем наручиоца те крађе”, казао је Квјатковски.

Шведска служба безбједности потврдила је пољској телевизији да води истрагу поводом планова групе шведских неонациста да подметне бомбу у парламент те земље.

Поједини пољски медији, позивајући се на своје изворе, објавили су да је новац од украдене табле коју је неименовани Швеђанин желио да препрода требало да послужи за терористички напад.

Пољско тужилаштво је такође саопштило да је загонетни Швеђанин бар једном прије крађе био у Аушвицу да осмотри терен.

Таблу са капије Музеја у бившем нацистичком логору Аушвиц на југу Пољске украла су 18. децембра четворица пољских ситних криминалаца.

Пољско министарсвто културе расписало је тада награду од 28.750 евра и табла је пронађена у шуми на другом крају земље у Кујавско-померанијском војводству.

Четворица лопова и организатор крађе ухапшени су.

Они су признали да су за крађу табле добили суму од 5.000 евра.

За крађу културних добара изузетне вриједности, у које спада и табла из Аушвица, према пољском закону предвиђена је казна до 10 година затвора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog