Svijet

Скенирање цијелог тијела на амстердамском аеродрому

АМСТЕРДАМ - Холандија планира да што је прије могуће за путнике који путују у САД са амстердамског аеродрома Схипхол уведе скенере цијелог тијела, јавили су холандски медији.


Холандски министар правосуђа Ернс Хирш Балин рекао је путем телефона америчком министру за унутрашњу безбједност Џенет Наполитано да Холандија планира да уведе употребу скенера након неуспјелог бомбашког напада у авиону који је 26. децембра летио за Детроит.

Холандски политичари из владајуће странке Хришћанских демократа у Лабуристичке странке најавили су да ће подржати овај приједлог као и највећа странка "Либерали ВВД".

Осим тога што ће скенери бити уведени за летове у САД, влада Холандије залаже се да буду постављени широм ЕУ.

Портпарол аеродрома Схипхол рекао је да се не може са сигурношћу тврдити да би експлозив, који је наводно био скривен у одјећи 23-годишњег Нигеријца Умара Фарука Абдулмутаба, могао бити откривен помоћу скенера, али да ипак постоји вероватноћа да би био регистрован.

Абдулмутаб је током лета из Нигерије ка САД прошао кроз Схипхол.

Европски парламент зауставио је планирану обавезну употребу скенера за све путнике на аеродрома Схипхол обустављена је 2008. године јер су сматрали да ће тиме бити компромитована лична приватност.

Аеродром Схипхол тренутно тестира 15 скенера који је једна врста рендгена помоћу којег чланови службе обезбјеђења могу да виде кроз одјећу људи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog