Svijet

САД: Специјално претресање за путнике из 14 земаља

ВАШИНГТОН - Нове безбједносне процедуре предвиђају да ће путници који у САД буду стизали из Нигерије, Јемена, Пакистана, Авганистана, Саудијске Арабије и још девет земаља бити у потпуности скенирани прије него што се укрцају у авион.


Ова процедура, која данас ступа на снагу, уведена је након неуспјелог бомбашког напада изнад Детроита 26. децембра, који је покушао да изведе Нигеријац за којег амерички званичници вјерују да је прошао обуку Ал каиде у Јемену.

Неименовани званичник из администрације америчког предсједника Барака Обаме рекао је да ће путници који долазе из земаља које су наведене да "подржавају тероризам" - Кубе, Ирана, Судана, Сирије, Авганистана, Алжира, Ирака, Либана, Либије, Нигерије, Пакистана, Саудсијке Арабије, Сомалије и Јемена бити суочени са појачаним мјерама безбједности и скенирани.

У скоро свим овим земљама већину становника чине муслимани.

Званичник, који није желио да буде именован, рекао је да ће путници из тих земаља бити претресани, њихов пртљаг претражен и могли би пролазити кроз додатне напредније скенере за детекцију експлозива.

Америчка администрација за безбједност у саобраћају је, најављујући нове "безбједносне процедуре", истакла је да ће поједини путници који буду стизали у САД бити изложени "насумичним претрагама".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog