Svijet

Најтоплија деценија у историји Аустралије

СИДНЕЈ - Протекла деценија била је најтоплија историји Аустралије, саопштено је данас из Метеоролошке службе која наводи да је глобално отопољавање проузроковало таласе тополоте, суше, пјешчане олује и пожаре.


Протекла 2009. година била је друга најтоплија година од када је почело записивање климатских података 1910. године, уз просјечну годишњу температуру већу за скоро један степен од просјека.

Према ријечима климатолога Дина Колинса, просјечна температура током деценије износила је 22,3 степена Целзијуса, што је било 0,48 степени изнад просјечне температуре забиљежене између 1961. и 1990., што свједочи о глобалном загријавању планете.

"Током протеклих шездесет година, свака деценија је топлија него претходна", рекао је за АФП Дин Колинс.

Он је додао да се оваква појава не дешава случајно већ да то одражава оно што се дешава на свјетском нивоу.

"У 2009. години Аустралија је доживјела три историјска топлотна таласа, што је повезано са глобалним загријавањем", изјавио је Колинс.

Биро за метеорологију очекује сличне услове у 2010. години са топлим временским условима током аустралијског лета - прва три мјесеца ове године.

У периоду екстремне врућине, фебраура 2009. године названог "црна субота", 173 људи је погинуло у великим пожарима у Аустралији, гдје је више од 2.000 кућа уништено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog