Svijet

Друштвене мреже угрожавају приватност свих

ЛОНДОН - Људи који остављају детаље о свом приватном животу на интернету угрожавају право на приватност свих осталих, сматра британски академик Киерон Охара.


Охара је позвао кориснике интернета да узму у обзир утицај који на друштво врше садржаји које они објављују на свјетској мрежи.

"Ако погледате како закони регулишу ово питање, важан концепт представља оправдано очекивање приватности. Што су животи више изложени на интернету, оправдана очекивања се умањују", рекао је Охара.

Развој мрежа за дружење на интернету замутио је границу онога што може да се сматра приватним, а то отежава примјену закона, сматра овај академик.

"Када нестану оправдана очекивања, као што се десило, онда нестаје и наш правни систем", рекао је Охара. Он сматра да живимо у времену у коме људи рутински дијеле своје личне податке на интернету.

Охара, истраживач за електронику и компјутерску науку на Универзитету у Саутемптону, дао је примјер фотографије са забаве која може да изазове неугодност.

Прије десет година постојала је претпоставка да би она могла да кружи међу пријатељима. Сада се може претпоставити да би фотографија могла да заврши на интернету, гдје ће је гледати странци.

У току је и дебата о томе да ли нови скенери тијела на аеродромима и камере за надгледање крше право на приватност или представљају корисну заштиту.

"Недавне одлуке о безбједности покренуле су расправу о приватности, али ако је нарушена безбједност, цијену плаћа друштво", закључује Охара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog