Svijet

Шпанци од синоћ предсједавају ЕУ

МАДРИД - Шпанија је синоћ на свечаности у Краљевском театру у Мадриду званично преузела предсједавање ЕУ.


 

Шведски министар иностраних послова Карл Билт формално је предао палицу ротирајућег предсједавања ЕУ шпанском шефу дипломатије Хозе Луису Запатеру на гала свечаности на којој су обојица говорили о одлучујућем тренутку за Европу и потреби испуњавања очекивања.

"Палица предсјавања не прелази само из моје земље на сјеверу у вашу на југу наше Европе, она прелази из једне ере европских интеграција у наредну", рекао је Билт осврћући се на ступање на снагу Лисабонског споразума у поздравном говору на гала свечаности у Мадриду.

Билт и Запатеро нагласили су потенцијал ЕУ са њених 500 милиона грађана, њен социјални модел, демократске вриједности и успјешну историју интеграција.

Шведски министар иностраних послова истакао је да су изазови са којима се Европа суочава огромни и подсјетио да ЕУ није остварила напредак у смислу економског развоја а који је обећала прије 10 година.

"Многи су остали позади. Не смијемо то дозволити у будућности. ЕУ 2020 је наш нови хоризонт", рекао је Билт.

Он је додао да Европа мора наставити да води борбу против климатских промјена, сиромаштва и мора показати свијету пут ка одрживој глобализацији.

"Ми смо можда прерасли у најзначајнијег потенцијалног партнера свијета када се ради о изазовима будућности. Намјерно користим термин потенцијални јер ЕУ тек мора да одговори на очекивања", рекао је Билт.

Запатеро је нагласио да се ЕУ суочава са озбиљним проблемима и значајним изазовима, почевши од економске кризе и њеним главним показатељем незапосленошћу.

Он је истакао да Европа може учествовати у обликовању новог мултиполарног уређења са новим инструментима које пружа Лисабонски споразум.

И Билт и Запатеро изразили су увјерење да ће ЕУ положити тест као што је увијек и чинила јачањем интергација и савезништва међу својим чланицама.

Уочи церемоније, Запатеро је одржао састанак са предсједником Европског савјета Херманом Ван Ромпајем и предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Баросом са којим је разговарао о утврђивању главних циљева и кораке који су потребни у новој ери ЕУ.

"Главни циљ је економски развој Уније. Ако успијемо да побољшамо економију, допринијећемо напретку свих наших грађана", рекао је премијер Шпаније.

Ромпеј је рекао да је ЕУ суочена са два крупна изазова, који ће захтјевати пуно укључење Уније на највишем нивоу.

"Први је рјешавање економске кризе, а други је одговор на климатске промјене", рекао је Ромпеј.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо рекао је да је најважније да шефови држава чланица осјете европску стратегију као своју.

"Ако то не буде било могуће сада, неће никад бити могуће. Ово је кључан тренутак", рекао је Баросо.

Четири главна темеља шпанског председавања биће финансијски развој Уније, јачање односа са Медитераном, Блиским истоком, Латинском Америком и Русијом, оснаживање веза са Америком, као и шира права за грађане Европске уније.

Шпанија се, такође, нада да ће моћи да убрза приступне преговоре Турске са Унијом, који већ више година "тапкају у месту".

Посматрачи се слажу да ће ова иницијатива свакако довести до жучних расправа унутар Уније.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog