Svijet

Малезијски премијер осудио нападе на цркве

КУАЛА ЛУМПУР - Премијер Малезије Наџиб Разак обећао је да ће пооштрити мјере против расистичког насиља након низа бомашких напада на цркве због употребе ријечи Алах од стране немуслимана, а што је појачало етничке тензије у земљи.


Реагујући на посљедњи напад у коме је молотовљевим коктелима запаљена лутеранска црква у предграђу Куала Лумпура, Разак је нагласио да влада неће толерисати било какву пријетњу расној хармонији у једној мултикултуралној земљи, у којој доминирају муслимани, али у којој живи и велики број Кинеза и Индијаца.

"Малезија је више религијска и више културална земља у којој живе различите расе људи и која је позната по мирољубивој коегситенцији муслимана, хришћана, будиста, Хиндуса и других", рекао је Разак.

Малезијски премијер је рекао је да је истрага поводом посљедњег напада на лутеранску цркву у току и да ће одговорни бити приведени пред лице правде.

Шеф полиције Муса Хасан рекао је да се за починициома трага и да се још увијек не зна да ли је ријеч о муслиманима. "Поуздано знамо да су била два лица на мотоциклима, али не знамо њихову националност", рекао је Хасан.

Напади на цркве у Малезији изазвали су критике и власти и опозиције, док је Савјет цркава Малезије осудио нападе као "неодговоран чин".

"Позивамо власти да учине све што могу да осигурају безбједност хришћана да слободно практицирају своју вјеру и да предузму оштре мјере против тих екстремиста", рекао је Хермен Шастри, генерални секретар Савјета.

Тензије су појачане у земљи прошле седмице када је Врховни суд донио одлуку у корист католичког листа "Хералд" који је ријеч Алах превео као ријеч "Бог".

Власти тврде да ту ријеч могу само да користе муслимани као и да ће одлука суда изазвати расне сукобе у земљи.

Религија и језик су осјетљива питања у Малезији.

Спор око ријечи Алах један је од више религијских спорова који су се појавили посљедњих година затежући односе између Малајаца, Кинеза и Индијаца који страхују да је земља "исламизирана".

Око 10 одсто становништва Малезије су хришћани, укључујући око 850 000 католика.

Више од половине католика су припадници домородачких група, од којих већина живи на острву Борнео.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog