Svijet

Откривено зашто је страдао Гагарин?

МОСКВА – Независни руски истражитељи након девет година рада открили су узрок пада авиона МиГ -15 у коме је 1968. године погинуо Јуриј Гагарин, први човјек који се 12. априла 1961. винуо у космос.


Према налазу истражитеља, који су пензионисани високи официри ваздухопловних снага Совјетског Савеза, за фаталну несрећу је наводно крив напад панике који је савладао Гагарина, мада се радило о „најобичнијем тренажном лету” на који су кренули он и копилот Владимир Серјогин.

У једном тренутку Гагарин је примјетио да је отворен вентил за ваздух у кабини авиона. Обузела га је јака паника и покушао је да се што прије приземи.

Због наглог понирања Гагарин и копилот остали су без свијести, па се авион неконтролисано забио у шуму. У експлозији су погинула обојица.

Пошто је Гагарин био први човјек који се отиснуо у свемир и којег је совјетска пропаганда много користила за пропагирање комунизма у свијету, убрзо након погибије појавиле су се разне теорије о његовој смрти.

Према најбезазленијој, Гагарин је био склон алкохолу и срушио се, јер због пијанства није могао управљати авионом.

Друге су пак тврдње упућивале на то да је због велике популарности постао сметња совјетском врху који га је ликвидирао. А говорило се и да је због терета славе починио самоубиство.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog