Sport

Партизан без краја са чудима

Кошаркаши Партизана побиједили су Панатинаикос 64:59 (20:22, 16:20, 10:10, 18:7) у Атини у првом мечу Топ 16 фазе Евролиге.


 

У неизвјесном мечу ’црно-бели’ су феноменално одиграли у последњем периоду дозволивши само седам поена актуелном прваку Европе. Весели је са индексом успешности 23 био најбољи играч Партизана. Имао је 13 поена, шест скокова и четири асистенције.

Сјајан је био Робертс са 'дабл-дабл' учинком од 12 поена и десет скокова. ПАО је предводио Спанулис са 14 поена и пет асистенција.

Ово је трећу пут у исто толико последњих сезоне да Партизан побјеђује актуелног првака Европе (ПАО, ЦСКА, ПАО). Поред Веселог и Робертса одличан је био и капитен Божић са 12 поена (/35 за три), Рашић је убацио десет уз неколико кључних поена, док је Славко Вранеш постигао само четири, али је имао осам скокова и чак четири блокаде чиме је ушао међу десет најбољих блокера Евролиге у историји.

За ПАО Дијамантидис је постигао 11 поена (све у првом полувремену), а Никола ПЕковић седам уз шест скокова. Некадашњи бек Партизана Миленко Тепић је играо 12 минута у постигао два поена и имао један скок. Његов задатак била је одбрана па је због пет фаулова раније завршио меч.

Панатинаикос је био ослабљен неиграњем Американца Мајкла Батиста, док за 'црно-беле' ни на овом мечу није био МВП регуларног дијела сезоне Алекса Марића.

У првој четвртини екипе су биле у резултатском егалу иако су ’црно-бели’ играчи половином периода у неколико везаних напада изгубили лопту. Партизан је сјајно шутирао из игре о овом дијелу игре (7/10) чиме је успјевао да парира чврстој одбрани Грка.

ПАО је ипак одличним шутем за три поена (4/6) ријешио првих десет минута у ОАКА арени у своју корист. Дијамантидис са осам и Божић са пет поена били су најефикаснији у својим екипама.

У другом периоду Партизан је имао нешто више проблема са организацијом напада, али је тим Душка Вујошевића добром одбраном држао прикључак.

ПАО је и даље сјајно шутирао за три поена, али је српски шампион солидним шутем за два поена (9/15) није дозволио ривалу да се одлијепи на већу предност од девет поена у чему су доста учествовали и Божић и Рашић са тројкама. Дијамантидис је и даље био најефикаснији у домаћем тиму са 11 поена, док је Јан Весели са девет предводио 'црно-беле'.

Трећи период пружио је најслабију кошарку на овом мечу. Оба тима постигла су по само по десет поена. Панатинаикос је наставио да контролише ток меча али су играчи Партизана истом мјером парирали у нападу и одбрани.

Најрасположенији у ’црно-белом’ тиму био је Лоренс Робертс који је убацио пет поена, а и на овом мечу је скок игра била најјаче оружје српског шампиона, и поред тога што у тиму није било Алекса Марћа, МВП регуларног дијела сезоне.

Партизан сјајно отвара последњу четвртину и смањује на 52:51. Међутим, већу серију ’црно-белих’ прекинуо је Маркус Хејслип који прво постиже тројку, а онда полаже за нових шест разлике.

Ипак, Партизан је наставио да игра боље у овом периоду па тројком Рашића и првим поенима Кецмана поново смањује на -1, а онда тројком бившег играча ПАО-а коначно долази до предности (59:57) три минута прије краја меча у Атини. Вранеш и Робертс су сјајно играли у одбрани, али је брзоплетим нападима српски тим остао без поена који би му донијели већу предност.

Ипак, ни домаћи тим није имао успјеха у нападу, много шутева је завршило на обручу и рукама ’црно-белих’, па је Партизан кошевима Рашића са слободних бацања коначно стигао до поена (61:57) на минут до краја.

Спанулис такође погађа два слободна бацања, у наредном нападу Робертс промашује шут за три поена али Петар Божић скоком у нападу обезбјеђује нови напад Партизану који Спанулис прекида својим петим фаулом.

Међутим, капитен ’црно-белих’ погађа само једно бацање ометен ласерима од стране домаћих навијача (62:59). 13 секунди пре краја Божић фаулом спречава ПАО да стигне до шута за три поена, али и доности Партизану последњи напад на мечу. Спанулис промашује прво слободно бацање, па је морао и друго, али Весели осваја лопту и слободна бацања због искључујуће личне грешке Спанулиса.

Весели погађа оба (64:59) и доноси велику побједу Партизану. Робертс је ухватио лопту после покушаја Друа за три и овјерава брејк шампиона Србије и прву побједу у групи.

У другом колу групе Е Партизан у Пиониру дочекује још непорежену Барселону 3. фебруара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog