Sport

Нова истрага о намјештању утакмица у Италији

Фудбалски савез Италије отворио је нову истрагу о националном скандалу који је прије четири године избио због намјештања утакмица.


Савез је данас саопштио да ће тражити документа са кривичног суђења у Напуљу, после открића која наводно повезују Интер и друге клубове са афером.

Интер је административним путем добио титулу Серије А за 2006. годину, пошто је она одузета Јувентусу, а клуб пребачен у Серију Б због свог учешћа у намјештању мечева.

Открића су услиједила током суђења у Напуљу, током којег је бивши функционер Јувентуса Лучано Мођи у својој одбрани рекао да су сви клубови били у контакту са функционерима судијске организације.

Спортски дневник Газета дело спорт и други листови објавили су недавно транскрипт наводно прислушкиваног телефонског разговора предсједника

Интера Масима Моратија и селектора судија Паола Бергама, који су причали о судијама за утакмице.

Морати је одбацио нове тврдње, назвавши их

"смијешним и срамним", док је Бергамо казао да је "увијек редовно разговарао са свим предсједницима

клубова".

Морати је казао и да би био спреман да дође на суђење у Напуљу.

Још један бивши функционер Јувентуса, Антонио Ђираудо кажњен је већ са три године затвора пошто је проглашен кривим за криминално удруживање ради спортске преваре.

Спортски суд већ је обојици функционера забранио да се пет година баве фудбалом. Мођи и Ђираудо негирали су кривицу.

Јувентусу су одузете титуле за 2005. и 2006. годину и избачен је у другу лигу са девет бодова казне. Клуб је, међутим, одмах изборио повратак у Серију А.

Титула 2005. није никоме припала, а нова открића довела су у питање одлуку да се "скудето" за 2006. годину додијели Интеру.

Афера је била највећи случај корупције у историји италијанског фудбала. Осим Јувентуса, још три велика клуба су била кажњена - Милан, Лацио и Фиорентина, као и мањи Ређина и Арецо.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog