Nauka

Прва вјетроелектрана на отвореном мору

БЕРЛИН – Њемачки министар екологије Норберт Ретген јуче је у погон пустио прво постројење у Њемачкој за добијање струје из снаге вјетра на отвореном мору.


 

Еолско постројење "Алфа Вентус" налази се на 45 километара од најзападнијег њемачког острва у Сјеверном мору, Боркума, скоро 100 километара од њемачког копна и у води дубокој 30 метара.

"Алфа Вентус" је у свијету једниствено постројење за коришћење енергије вјетра - ниједно друго није постављено на тако великој удаљености од копна и у тако дубоком мору.

Убудуће ће 12 великих вјетрењача струјом снабдијевати 50.000 домаћинстава на сјеверу Њемачке. Више од 350 стручњака и 25 бродова било је ангажовано на градњи овог офшор-постројења које је коштало 250 милиона евра.

"Алфа Вентус" је пробни пројекат уз чију помоћ компаније Ватенфал и Е.он желе да стекну сазнања о изградњи и рентабилности еолских постројења на отвореном мору.

Према наводима Савезног завода за поморску пловидбу и хидрографију, до сада је одобрена градња 25 еолских постројење на отвореном мору. Од тога су 23 у њемачким водама Сјеверног мора и остатак у водама Балтичког мора. Више од 60 сличних пројеката је у плану.

У Њемачкој се већ сада 6,4 одсто бруто потрошње струје покрива из енергије вјетра. Тиме је вјетар најважнији обновљиви извор енергије у Њемачкој (слиједи вода са 3,4 одсто).

Но, грађани све више протестују против изградње постројења на енергију вјетра на копну, па енергетске компаније сматрају да је нужно да се "преселе" на отворено море.

Еколошке организације критиковале су у више наврата изградњу офшор-постројења за добијање струје из вјетра сматрајући да она угрожава приобалне делфине и многе врсте птица селица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog