Svijet

Француска и Кина отварају нове странице сарадње

ПЕКИНГ – Посјета француског пресједника Николе Саркозија Кини отвара нову страницу у међудржавним односима, рекао је данас кинески председник Ху Ђинтао. Саркози је данас стигао у тродневну посјету Кини, коју је почео разговором са кинеским предсједником.


"Посјета предсједника Саркозија Кини отворила је нову страницу у кинеско-француским односима. Ријешени смо да изградимо глобално стратешко партнерство са Француском које ће бити трајно, здраво, сатбилно и окренуто свијету", рекао је Ху после састанка у заједничкој изјави за новинаре са Саркозијем.

Саркози је истакао значај улоге Кине у свијету, што је већ више пута поновио од почетка посјете.

"Увјерен сам да не може бити обнове економског раста без стабилности у свијету и да стабилност у сијету није могућа без већег укључења Кине" на међународном плану, рекао је Саркози.

Француски предсједник је рекао да је свијету потребна Кина која преузме све своје одговорности и која у њему заузима своје пуно мјесто.

Како оцјењује агенција Франс прес, овим изјавама два званичника су показала рјешеност да се стави тачка на вишемјесечни неспоразум око тибетанског питања, који је од краја 2008. године затровао односе између двије земље. Неспоразуми су изазвани низом догађаја, укључујући и сусретом Саркозија са тибетанским духовним вођом далај ламом који је наљутио Пекинг.

У том духу Саркози је врло умјерено говорио о неслагању између Кине и њених пословних парнтера око вриједности кинеске валуте јуана, коју САД, ЕУ а и земље у развоју сматрају потцјењеном, што снижава цијене кинеских производа и по њиховом мишљењу неправедно јача њихову конкурентност.

"Француска је увјерена да је потпуно непродуктивне узајамно се оптуживати. Много је интелигентније радити на припреми потребне промјене монетарног поретка у 21. вијеку", рекао је Саркози.

Саркози је рекао да је са Хуом "детаљно" разговарао о међународним проблемима, као што су ирански нуклеарни програм, али такође и о билатералним економским питањима као што је сарадња у области цивилног нуклеарног програма.

Саркози, кога у посјету Кини прати супруга Карла Бруни-Саркози, сутра ће се сатати са предсједником Народне Скупштине Кине Ву Банггуом а прексутра са премијером Вен Ђиабаом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog