Svijet

Саркози: Нетанјаху ме је разочарао

ТЕЛ АВИВ – Француски предсједник Никола Саркози повјерио је израелском колеги Шимону Пересу да је разочаран предсједником Владе Израела Бењамином Нетанијахуом и да тешко може да схвати његов дипломатски план, објавио је израелски лист „Хаарец”, позивајући се на неименоване званичнике.


„Ја сам разочаран њиме. Уз све пријатељство, симпатију и посвећеност које гајимо према Израелу, не можемо да прихватимо што он узмиче. Не разумијем гдје Нетанијаху иде, ни шта он жели”, рекао је наводно Саркози.

Француски предсједник је на састанку са Пересом у Паризу прије двије недеље првих петнаест минута критиковао Нетанијахуа. Израелски званичници описали су разговор двојице лидера као врло тежак.

Саркозијеве критике биле су само нешто умјереније него оне на рачун шефа израелске дипломатије Авигдора Либермана прошлог љета.

„Морате се отарасити тог човека” рекао је тада Саркози Нетанијахуу.

Критиковање израелског премијера услиједило је после дипломатске кризе између Нетанијахуа и америчког предсједника Барака Обаме и неспоразума између израелског премијера и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, пише израелски лист.

Саркози се прије недељу дана састао са Обамом у Вашингтону и последице тог сусрета биле су очигледне у разговору са Пересом.

Француски предсједник је изразио незадовољство наставком застоја у мировном процесу, а одговорност је великим дијелом свалио на Нетанијахуа.

Саслушавши домаћина, Перес је, наводно, одговорио да је свјестан да је повјерење између Израела и Палестинаца нарушено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog