Društvo

Новотекс Требиње: Посао или смјене

ТРЕБИЊЕ - Раднице текстилног предузећа "Новотекс" из Требиња, које већ два мјесеца не раде, данас су најавиле да ће, уколико до половине маја не почне производња, затражити смјену одговорних.


Након данашњег састанка радница и руководства фирме, најављено је да би половином маја производња требало да буде настављена, јер су у току преговори са новим пословним партнерима.

Раднице кажу да су спремне да раде пуну норму и да се надају да ће се успоставити сарадња са њемачким купцем "Тони дресом", са којим су и до сада повремено сарађивали.

Директорка "Новотекса" Љиљана Мастиловић потврдила је да би фирма "Тони дрес" до половине маја требало да пошаље поруџбину од око 20 000 комада женских панталона и да су пробни узорци послати и купцима на француско тржиште од којих очекују одговор.

Мастиловићева је подсјетила да је "Новотекс" изгубио једног значајног и највећег купца - њемачку фирму "Бракс" и да поново морају да се доказују како би обезбиједили посао.

"Иако је руководство упозоравало раднице да се овај купац мора сачувати, њима то није било јасно, до сада, када нема посла", додала је Мастиловићева. Она тврди да је на почетку 2008. године, када је дошла на мјесто директора, ова фирма имала око 30.000.000 КМ неизмирених обавеза према држави, које су успјели репрограмирати, платити текуће обавезе и исплатити плате.

Мастиловићева каже да се руководство труди да се производња покрене и да предстоје и преговори са Владом Републике Српске да се деблокира рачун "Новотекса", који је због дугова у априлу блокирала Пореска управа.

Она је додала да ће, уколико се ништа не уради како би производња почела, дати оставку на мјесто директора.

Због неисплаћених топлих оброка, раднице су у јануару обуставиле неколико пута производњу, тражећи тада и смањење норме и плаћање прековременог рада. Непосредно након тога "Новотекс" је раскинуо партнерство са њемачким купцем, за што је руководство фирме оптужило радице да су оне криве, јер због обуставе производње, нису могли да испоштују договорене обавезе према купцу.

Јадранка Марковић, једна од радница "Новотекса" каже да су за јануарску обуставу рада криви сви по мало, али да се све преломило преко леђа радника.

Састанак радница и руководства "Новотекса" заказан је поново за 12. мај.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog