Društvo

Мишићева: Празник рада у припреми штрајка

КОТОР ВАРОШ - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да је ове године 1. мај посвећен припремама за организовање генералног штрајка упозорења 12. маја, како би минимална радничка права у PC била испоштована, што тренутно није случај у 63 одсто приватних предузећа у Cрпској.


Мишићева је рекла да се штрајк организује ради поштивања Закона о раду, колективних уговора, потписивања општег колективног уговора, као темељног акта без којег je немогуће провести Закон о раду који гарантује минимална радничка права.

"Очекујем да ћемо добити подршку свих који желе да граде PC као земљу у којој се поштују закони, радничка и људска права", изјавила Мишићева приликом данашње посјете которварошкој Фабрици обуће "Спортек", додајући да се Синдикат први пут у овом периоду не бави уобичајеним активностима.

Она је рекла да је которварошко предузеће "Спортек" једна од најбољих фирми у грани текстила и обућарске индустрије PC, у којој ce поштују радничка права, плате су релативно задовољавајуће, али ипак недовољне за онолико рада колико ce улаже.

Мишићева је додала да је газда из Италије препознао проблем о којем говори Синдикат, јер они послодавци који не поштују Закон, не плаћају порезе, доприносе и раднике нису лојална конкуренција оваквом предузећу.

Предсједник Гранског синдиката текстила, коже и обуће PC Данко Ружичић рекао је да ce у овој фирми, која запошљава 900 радника, стање у погледу стандарда радника и поштивања права знатно промијенило након формирања синдикалне организације прије три године.

"Пракса je показала да ce права радника крше тамо гдје нема Синдиката", истакао је Ружичић, додајући да значајан број послодаваца у текстилно-обућарској индустрији не дозвољава слободно оснивање и дјеловање синдиката у компанијама, a још више забрињава чињеница да неки од њих воде opрaнe удружења послодаваца текстилне и обућарске индустрије PC.

Директор фирме "Спортек" Зекето Федерико каже да је задовољан сарадњом са Синдикатом, чему доприноси став да "увијек жели дати радницима максимално, у складу са могућностима".

"Ситуација у фабрици побољшала се у посљедње двије године, иако увијек постоји проблем проналажења нових клијената. Уколико се побољша продуктивност и квалитет производа, сљедеће године ce може очекивати одређен помак повећања плата и цијене рада", истакао је Федерико.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog