Politika

Нови састанак крешевске шесторке

ШИРОКИ БРИЈЕГ - У Широком Бријегу данас ће бити одржан састанак представника партија потписница Крешевске декларације Sarajevo-1на којем би требало да буде ријечи о евентуалном заједничком кандидату за хрватског члана Предсједништва БиХ на предстојећим изборима.


Домаћин састанка “крешевске шесторке”, коју чине ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, Хрватска странка права БиХ, Народна странка “Радом за бољитак”, Хрватска кршћанска демократска унија, Хрватска сељачка странка – Нова хрватска иницијатива, је високи функционер НС “Радом за бољитак” Јерко Иванковић Лијановић.

Портпарол ХДЗ-а БиХ Мишо Релота оптужио је јуче Лијановића да ради на разбијању јединства “крешевске шесторке”, додајући да је његов позив на састанак “безобразан”.

“У позиву се наводи да ће састанак имати двије тачке дневног реда. Осим тачке разно, прва се односи на утврђивање разлога због којих је ХДЗ БиХ најавио кандидатуру својих чланова за хрватског члана Предсједништва БиХ, чиме би се ставио у службу Жељка Комшића и издао интересе хрватског народа”, рекао је Релота.

Он је истакао да је намјера оваквог потеза представника НС “Радом за бољитак” да се “изврну чињенице” како би се показало да ХДЗ БиХ није за договор.

“Представљаћи сутра ХДЗ БиХ на том састанку, али морам истаћи да је Лијановић најодговорнији за то што тај сусрет неће резултирати никаквим договором и представља једну у низу провокација у циљу стварања негативне атмосфере међу потписницима Крешевске декларације”, рекао је Релота.

Он сматра да је састанак потписника Крешевске декларације, као и претходна два, унапријед осуђен на пропаст већ због самог начина како су учесници позвани.

Релота је додао да ће ХДЗ БиХ захтјевати од учесника да се изјасне о, како је навео, таквом безобразном позиву и провокацијама, након чега ће бити много јаснија слика о томе ко ради на једниству, а ко на разбијању “крешевске шесторке”.

“Ако не добијемо отворену подршку, сматраћемо да су и ти други дио екипе која ради на разбијању ‘крешевске шесторке’. Подсјетио бих само на чињеницу да је ХДЗ БиХ један од аутора Крешевске декларације”, рекао је Релота.

Он је подсјетио да је предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић на посљедњем састанку “крешевске шесторке” упутио отворену понуду, која и даље стоји, да на наредним изборима буде подржан кандидат ове странке за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Портпарол ХДЗ-а 1990 Весо Вегар сматра да ће састанак “крешевске шесторке” у Широком Бријегу бити покушај усаглашавања о евентуалном заједничком кандидату за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Он је рекао да у оквиру ХДЗ 1990 није јавно говорено о именима кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ, напомињући да је прво потребно утврдити који су то критеријуми које мора задовољити сваки могући кандидат.

“Тек када буду утврђени критеријуми, може се предлагати човјек који их задовољава. Нама није битно из које ће бити странке и да ли ће уопште бити из какве странке”, рекао је Вегар.

Говорећи о могућности да ХДЗ 1990 понуди Мартина Рагужа за заједничког кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ, Вегар је рекао да је ријеч о човјеку који би могао задовољити све могуће критеријуме.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog