Nauka

Борнео: Откривено 120 нових животињских врста

Свjетски фонд за природу саопштио је недавно да су научници у посљедње три године на тропском острву Борнеу открили више од 120 животињских врста, међу којима, жабу без плућа и „гранчицу”, која је вјероватно најдужи инсект на свијету.


Те животиње су откривене у централном дијелу острва, у густим шумама. Борнео се налази усред индонежанског архипелага, а политички је подијељен између Индонезије, Малезије и Брунеја. Припада групи Великих сундских острва.

„Откривали смо по три нове врсте сваког мјесеца, односно око 120 за три године и најмање 600 за посљедњих 15 година”, рекао је шеф научног пројекта „Срце Борнеа” Адам Томашек.

„Нова открића показују богатство природе Борнеа. Можемо очекивати нова открића и надамо се да ће нека утицати на лијечење неких болести као што су рак или сида”, рекао је Томашек.

У централном дијелу острва, површине око 220.000 квадратних километара, живи десет врста мајмуна, више од 350 врста птица, 150 врста рептила, као и 10.000 врста биљака. Те биљке нису нигдје другде познате.

На списку нових врста су жаба од седам центиметара с пљоснатом главом, која дише преко коже и нема плућа. Та жаба је названа на латинском барбоурула калимантаненсис.

Научници су открили и инсекта (phobaeticus cani) за кога сматрају да је најдужи на свијету јер има 36 центиметара, без антена. Изгледа као гранчица, што му омогућава да се сакрије у гранама.

Откривен је и необичан пуж голаћ који испушта „љубавне стрелице” тако што партнерки убризгава хормоне.

Научници су позвали све три земље у чијем је саставу острво, да гарантују заштиту природне разноврсности Борнеа. „Тражимо да буде равнотежа како би се очувала и развила природа у тој јединственој зони”, наводи се у апелу.

На острву има и угља и нафте, док се од пољопривредних богатстава највише узгаја бибер.

Врло је значајно и шумско богатство, односно сјеча скупоцјених тропских стабала. Због готово неконтролисане сјече тих стабала, међународна заједница оштро је критиковала Индонезију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog