Nauka

Симулација мисије ка Марсу: Шест добровољаца, 520 дана у модулу

Шест добровољаца учествоваће у експерименту који ће симулирати мисију ка Марсу, а чији је циљ да проучи психолошка и физичка искушења која ће пратити такву авантуру.


Крајем маја или почетком јуна троје Руса, двоје Европљана и један Кинез ући ће у модул површине 180 квадратних метара, копију свемирског брода постављену у једном научном центру у срцу Москве.

У њему треба да проведу 520 дана, пошто је идеја да се поштује рок колико ће, и у реалности, трајати путовање на „црвену планету": 250 дана за одлазак, 30 дана за боравак и 240 дана за повратак на Земљу.

„Највећа опасност такве изолације је психолошка”, објашњава Александар Суворов, шеф пројекта који су заједно осмислили Институт за медицинско-билошке проблеме и Европска свемирска агенција.

„Односи, наравно, неће увијек бити хармонични, неки ће се слагати, други неће. Приоритет је да, упркос томе, остану способни да обаве задатке”, прецизира Суворов.

Тренутно се обучава десет кандидата који пролазе тестове, вјежбају експерименте које ће радити током „путовања”, а кад се то заврши, биће изабрано шест „астронаута”.

Послије 250 дана, троје ће прећи у други простор - копију модула који ће се откачити од свемирског брода и спустити на тло Марса.

Дани ће бити подијељени на осам сати сна, осам сати рада и осам сати доколице.

Шест чланова екипе обавиће 105 психолошких, физичких и медицинских експеримената како би забиљежили промјене у организму у свијести.

За разоноду, понеијће фотографије, видео снимке и електронске књиге.

Напредак човјечанства захтијева и жртве, на примјер кулинарске, пошто ће режим исхране бити исти као онај на Међународној свемирској станици гдје астронаути једу потпуно дезинфиковану храну.

„Путници” на Марс мораће да се придржавају драконских правила: пошто је снабдијевања свемирског брода на путу ка Марсу немогуће, моћи ће да се туширају само једном у десет дана, а доњи веш ће мијењати тек сваког трећег дана.

Укратко, експеримент има за циљ да „што је тачније могуће симулише комплетну мисију ка Марсу - само што се тамо неће ићи”, пише на сајту Европске свемирске агенције.

„Једино што би могло да недостаје овој мисији, јесу слава и прави свемирски брод”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog