Sport

Форлан донио Лигу Европе Атлетику

Фудбалери Атлетико Мадрида побиједили су после продужетака Фулам са 2:1 и освојили прво издање Лиге Европе.


 

Јунак финала у Хамбургу био је Уругвајац Дијего Форлан који је са два гола донио побједу мадридском клубу у веома занимљивом дуелу против лондонског Фулама.

После првог гола Форлана у 32. минуту, енглески тим се брзо вратио и већ у 37. изједначио. У наставку није било правих гол прилика, али је три минуте прије краја Уругвајац сјајно реаговао на асистенцију Серхија Агуера савладао одличног голмана Шварцера.

Од самог почетка Атлетико је почео да оправдава улогу фаворита. Контролисао је игру, а прву гол шансу створио је у 11. минуту.

Иако су играчи Фулама највише пажње обратили управо на фантастичне Агуера и Форлана, убитачни тандем је направио себи простор и стигао до гола, али је после одличног додавања Аргентинца, Уругвајац добро шутирао али погодио само стативу.

Пет минута после тога 'јорганџије' су запријетиле и из прекида, али је добар шут Рејеса из слободног ударца Шварцер зауставио без проблема.

После 15ак минута 'мртве' игре, изненада се указала шанса Дијегу Форлану који је сјајно реаговао после лошег шута Агуера и послао лопту иза леђе Шварцера.

Ипак, до тог тренутка невидљиви Фулам само пет минута касније стиже до изједначења. Боби Замора се сјајно ослободио свог чувара на лијевој страни, није успео да шутира, лопта је од њега преко двојице играча Фулама и одбитка главом Асунсаа  стигла до Сајмона Дејвиса, који је на волеј дочекао и изједначио.

Двије екипе, прије свега Атлетико, свјесне да им је ово једна од ријетких прилика од освоје трофеј у Европи, наставиле су са нападачком игром до краја полувремена, али озбиљнијих гол шанси није било.

За разлику од првих 45 минута, други дио игре у потпуности је припао Енглезима. Лондонски клуб се поготком Дејвиса очигледно ослободио притиска и почео озбиљно да угрожава Де Геа.

Већ на самом почетку другог полувремена Золтан Гера је добио сјајну лопту и сам изашао на голмана Шпанаца, али је лоше реаговао на првом контакту тако да му је побјегла што је млади чувар мреже искористио и правовременим истрчавањем је покупио.

Десетак минута касније Дејвис је поново био најопаснији по Де Геа, али је његов нови ударац са лијеве стране овај пут заустављен.

Ни у наставку екипе нису много калкулисале и чувале резултат, а тренер Атлетико Мадрида у финишу је играо и са три нападача пошто је увео и младог Салвиа. Међутим, осим неколико слодобних удараца из повољних позиција, голмани нису били у већој опасности.

Одлучили су продужетци, а тамо је бољи био Атлетико. 'Јорганџије' нису чекале пенале, нападали су и у додатном времену, а феноменалну прилику у последњим секундима првог продужетка пропустили су Салвио и Агуеро који су са свега неколико метара од гола били неуспјешни.

Ипак, у самом финишу утакмице поново је прорадио тандем Агуеро – Форлан, а овај други сјајним потезом на додавањем свог саиграча поново погодио у продужетку и постао херој Мадрида донијевши Атлетику трофеј првог издања Лиге Европе.

Атлетико Мадрид – Фулам (1:1)

Форлан 32, 116 – Дејвис 37

Атлетико Мадрид: Де Геа – Лопес, Домингес, Переа, Ујфалуши – Симао (Хурадо 68'), Гарсија, Асунсао, Рејес (Салвио 78') – Кун Агуеро (Валера 119'), Форлан

Фулам: Шварцер – Кончески, Хагеланд, Хјуз, Бирд – Дејвис, Марфи (Грининг 118'), Етуху, Даф (Невланд 84') – Гера, Замора (Демпси 55')

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog