Politika

Тадић: Силајџић је увијек добродошао

БЕОГРАД – Предсjедник Србије Борис Тадић изјавио је данас да не зна када ће предсjедавајући Предсjедништва БиХ Харис Силајџић доћи у Србију, али да је увек добродошао као и сваки други регионални лидер.


Тадић је, одговарајући на питање новинара у паузи 14. Конгреса Савеза самосталних синдиката Србије везана за недолазак Силајџића у Београд и поједине наводе да то није учинио јер му није омогућена посjета осуђеном за ратне злочине Илији Јуришићу, рекао да верује да ће Силајџић у најскорије врijеме доћи у Србију и да тај случај не треба политизовати.

Предсjедник Србије је нагласио да има "генерално негативан однос према свима који су осуђени за ратне злочине".

"Сматрам да пракса која се претходних година дешавала, такозваног патриотског и популистичког понашања" гдjе су се дочекивали оптужени или ослобођени они који су учествовали у ратним злочинима "потпуно непродуктивна и уопште не доприноси помирењу и политици разумijевања на западном Балкану" рекао је Тадић.

Он је додао да при том брани право сваког оптуженог или осуђеног да брани своју невиност јер и они имају своја законом регулисана права.

"Али сматрам веома лошом праксом да наше патриотизме показујеми тиме што ћемо се сусретати и давати подршку оптуженима и осуђенима за ратне злочине" казао је Тадић.

Предсjедник Србије је поручио да су судови једини мjеродавни и једини који треба да кажу да је неко крив или није и да се у њихов рад не смijе миjешати.

На питање да се помиње као лидер у региону који ће посредовати у спору Словеније и Хрватске, Тадић је казао да не жели да подиже унедоглед улогу и Србије у региону и своју лично, али да све вријеме остаје доступан свима онима којима је евентуално потребно да помогне у процесу разумјевања.

Предсједник Србије је оцијенио да се само на тај начин може доприњети регионалном размијевању и додао да је понекад потребно охрабрити дијалог страна које имају супротне ставове и да је увијек спреман да олакша процес доношења ријешења кроз дијалог.

"Али нигдје се не натурам и немам намјеру да се мијешам гдје нисам позван", рекао је Тадић.

Komentari
Blog